A kreativitás szabadsága – A 20. ARC kiállításon jártunk

Idén 20. alkalommal került megrendezésre Magyarország leglátogatottabb köztéri kiállítása, az ARC. Ezúttal az újbudai Bikás park ad otthont az eseménynek, ahol október 2-tól november 1-ig éjjel-nappal megtekinthetők a legjobban sikerült alkotások. A pályázat témája 2020-ban talán nem is lehetne aktuálisabb: Hova tovább? – szól a kérdés nem csak a vállalkozó kedvű pályázókhoz, hanem mindannyiunkhoz.

„Helló, mizu, mi van veled? Te érted, hogy mi van most? Hogy mi történik velünk és mit érzünk a maszk mögött a globális bizonytalanságban? Tényleg ennyire megváltozott minden? Vagy mi változtunk meg? Szerinted mi legyen? Merre vegyük az irányt?”

Az ARC 2020-ban is izgalmas, elgondolkodtató kérdéseket vet fel, amiket valójában mindannyian megválaszolunk magunkban. Akármi is a jelenlegi helyzettel kapcsolatban az álláspontunk, mindenkinek van véleménye arról, ami körülöttünk zajlik, és hogy merre tartunk. Pont ezért érdekes óriásplakátokon látni azt, hogy mások mit gondolnak, hogy mennyire különböző megoldások és ötletek találkozhatnak össze. A tárlat, nem meglepő módon, bővelkedik a koronavírus témájával foglalkozó pályamunkákban: láthatunk például Covid-kosarat hirdető szupermarketes plakátot, Covid-ubikat, és persze meg kell említeni a győztes alkotást is, Elter Zsolt Szerelem a korona idején című plakátját. A kiállítás azonban nemcsak a vírus-témát járja körül, hanem felhívja a figyelmet környezetünk óvására, az összefogás fontosságára is. Természetesen az aktuális magyar közélettel, a társadalmunkkal foglalkozó pályamunkákból is válogatott a zsűri, melyek egy része megmosolyogtat, elgondolkodtat, felháborít, de az egészen biztos, hogy mindenkiből kiváltanak valamit, kimozdítanak a komfortzónánkból és véleményformálásra késztetnek.

A különböző grafikai megoldásokkal készült plakátok különféle válaszokat adnak a Hova tovább? kérdésre. Van, aki a jelenlegi társadalmi, környezeti problémák megoldásában látja a jövőt, van, aki politikai változást remél, van, aki már csak a világűrben képzeli el a reményt, avagy egész egyszerűen „Zsa Mars!”. Közös a plakátokban, hogy igyekeznek humorral fordulni az elkeserítő helyzetekhez, mégsem csupán arról szólnak, hogy jót derüljünk előttük állva, hanem hogy fontos gondolatokat ültessenek el bennünk. Nagyon egyszerű képek is hordoznak nagyon súlyos üzeneteket, erre példa a második helyezett, Sipos Zoltán Az utolsó kapcsolja le című munkája.

Persze nincs jó válasz arra, hogy Hova tovább?, de amikor ekkorát fordul velünk a világ, muszáj, hogy legyenek gondolataink, elképzeléseink. A kiállítás immár 20. alkalommal biztosít lehetőséget arra, hogy ezek a vélemények, víziók a nyilvánosság számára is láthatóvá válhassanak, hogy az igazán fontos egyéni, társadalmi és globális problémák és kérdések teret kaphassanak. És persze a legfontosabb: hogy ezekben a témákban beszélgetések szülessenek.

A 2020-as ARC lázadó, bátor, meglepő, aktuális és szabad kiállítás, amit értékelnünk és támogatnunk kell, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden plakát üzenetével egyet kell értenünk. A 20 tagú zsűri, akik között szerepel például Závada Péter költő, Kemény Zsófi slammer, író, költő és Földes András újságíró is, már kiválasztották a kedvenceiket, de erre a látogatók is lehetőséget kapnak. November 1-ig még itt lehet szavazni a legjobban sikerült alkotásra.

Mi már kiválasztottuk a számunkra nyertes munkát, még Nektek is van pár napotok erre. Az ARC jó hangulatú, a súlyosabb témák ellenére is pozitív kisugárzású esemény szép környezetben. Szerintünk érdemes felpattanni a 4-es metróra és közelebbről is megnézni magatoknak.

A képek forrása: Bakó Sára fotója; Mohos Márton/24.hu; ARC plakátkiállítás Újbudán, a Bikás parkban 2020.10.02-án, smagpictures.com

Kiemelt kép: Facebook Arc

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]