Tények és tévhitek az Erasmusról

Neked is vannak félelmeid az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatban? Szinte mindenki így van ezzel a jelentkezés és a kiutazás előtt. Ez természetes, az Erasmus igenis nagy dolog! De amilyen félelmetes, olyan fantasztikus is. Most eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket.

„Nem tudok olyan jól angolul, csak egy középfokúm van!”

Az angol nyelvtudás miatt egyáltalán nem kell aggódnod. Egy középfokú nyelvvizsga elegendő ahhoz, hogy külföldön boldogulj. Ne feledd, hogy Erasmuson mindenki ugyanabban a cipőben jár, mint te. Kint mindenki nyitott és barátságos lesz, hiszen a többiek is arra vágynak, hogy egy klassz, befogadó közösség részei legyenek. Lesznek, akikkel szorosabb kapcsolatokat fogsz kialakítani, de minden közösségben szívesen fognak várni. Tehát a lényeg a nyitottság és a barátságosság! Ha hibásan vagy lassan is beszéled az angolt, de kedves, vidám és megközelíthető vagy, nem fogsz egyedül maradni. Az erasmusos diákoktól gyakran hallani, hogy csak akkor vannak egyedül, ha ők arra vágynak, máskülönben folyamatosan emberek veszik őket körül, amiben az Erasmus Student Network helyi szervezetei is nagyon sokat segítenek.

„Soha nem hagytam még itt a családomat és a barátaimat!”

A családtól, a barátoktól és a megszokott környezettől való elválás csak a búcsú pillanatáig nehéz. Ezt követően olyan intenzív és új élmények várnak, amelyek segítenek csökkenteni a honvágy és a család hiányának érzését. Az Erasmus során nemhogy nem kevesebb, de még több barátod lesz, akikkel rengeteg új dolgot fogsz megtapasztalni. A többi erasmusossal egymásra lesztek utalva egy idegen országban, távol a családi biztonságtól, és ennek erős közösségformáló ereje van. Az otthon maradt barátoknak pedig megannyi történetet mesélhetsz el nap mint nap a jól ismert online eszközök és appok segítségével.

Kép: www.anadrasis.eu

„Bonyolult az ügyintézés, nagyon sok papírmunkával jár!”

Az ügyintézés legnagyobb része online történik. Szinte minden iratot és szerződést e-mailen keresztül továbbíthatsz a koordinátornak. Személyes megjelenésre gyakorlatilag csak az Erasmus-interjú során van szükség. Ez nagyban megkönnyíti az ügyintézést, hiszen mindent meg tudsz oldani otthonról.

Bátran kérdezz és kérj tanácsot, ha szükséged van rá! Az egyetemi nemzetközi koordinátorok mindenben a segítségedre állnak a kiutazás előtt, alatt és után. Ez egy nagyon jó mentőháló, ha bármiben elakadnál. Ugyanakkor érdemes tudnod, hogy az Erasmus nemcsak az élményekről és a kalandokról szól, hanem az önállósodásról és a felnőtté válásról is.

Forrás: Tempus Közalapítvány | ERASMUS+

Részletes információk ELTE-s hallgatóknak: ERASMUS+ pályázati felhívás a 2020/2021-es tanévre

Fejléckép: Meta-Don Bosco Szakgimnázium

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]