Könyvtári Nap, Sport7, TEDxELTE – Programajánló a szorgalmi időszak első hónapjaira

Az új félév kezdetére az egyetemi intézetek is meghirdették első rendezvényeiket. Ezek közül szemezgettünk.

ELTE Sport7
szeptember 9-13., BEAC Sporttelep
A BEAC sportágválasztóján több mint 40 sportág kipróbálására lesz lehetőség, különböző helyszíneken. Az edzéseket az ELTE sportszervezői, ösztöndíjasai, valamint a BEAC szakosztályok edzői és oktatói tartják. Belépődíj nincs. A részletes napirendek a Facebookon olvashatók. Az egyes sportágakról az ELTE Sportkisokosból tájékozódhatsz.

XI. Könyvtári Nap
szeptember 10-11., 9:45-15:45, ELTE BTK és ELTE Lágymányosi Campus
A rendezvény a budapesti felsőoktatási intézményekbe újonnan felvételt nyert valamennyi első-, illetve felsőbb éves hallgató és doktorandusz számára nyitott. Idén két helyszínen mutatják be szolgáltatásaikat a kitelepülő könyvtárak, levéltárak és kiadók. Természetesen ismét lesz lehetőség a könyvtárakba történő beiratkozásra is.

A kínai és a nyugati festészet
szeptember 10., 17:00, ELTE BTK Konfuciusz Intézet
Az Ezerarcú Kína sorozat következő előadásán a kínai és a nyugati festészet hasonlóságairól és különbözőségeiről hallhatnak az érdeklődők Horváth Janisz grafikusművész-kalligráfustól, aki a két festészeti hagyományból kiragadott példák segítségével mutatja be, hogy a párhuzamosságok és eltérések hogyan érvényesülnek a képtéma megközelítésmódjában, valamint a technikai megvalósításban. A részvétel ingyenes.

Neked honnan lesz lakásod?
szeptember 11., 17:30, ELTE BTK
Bérelsz vagy hitelt veszel fel? Az ingyenes eseményen ezeket a kérdéseket, illetve a magyarországi lakáspiacra kilépő fiatalok helyzetét járják körbe, és ezekre megoldási lehetőségeket, javaslatokat mutatnak be jogi, a hallgatók érdekeivel és lakhatással foglalkozó szakértők bevonásával. A beszélgetés alapját a Habitat for Humanity idei, éves lakhatási jelentésének a lakáspiacra kilépő fiatalok helyzetével foglalkozó fejezete adja. A fejezet rövid összefoglalóját egy nyílt vita követi, ahol a szervezők a közönség bevonásával cserélnek eszmét a jelenlegi helyzetről és tapasztalatokról.

comparabien.com.co

Globális klímaváltozás
szeptember 12. , 17:00, ELTE TTK Északi tömb
Másfél évtizede Jánosi Imre előadásával indult el az ELTE fizikusainak tudományos ismeretterjesztő sorozata: Az atomoktól a csillagokig. A gyorsan népszerűvé vált sorozat az idei tanévben 15. évadát kezdi meg. A jubileumi év első előadását újra a Természettudományi Kar kutatója tartja, 2005-ös előadására visszatekintve. A globális klímaváltozás nem állt le, töretlen erőfeszítéssel folyik a kutatás, sőt a problémakör mára a nemzetközi politika egyik vezető kérdésévé nőtte ki magát. Ideje áttekinteni, milyen új ismeretanyag került napvilágra, mi az, amit a korábban nyitott kérdésekből sikerült megválaszolnunk, mennyit haladt a tudományos megértés az elmúlt években. Az előadásból kiderül, hogy mit jelentene a globális klímaváltozás tudományos szintű megértése, melyek a fontosabb nyitott kérdések.

Science fiction a természettudományos oktatásban
szeptember 12., 14:00, ELTE PPK (Kazinczy utca)
A Digitális Oktatás és Média Labor szervezésében Nagy Péter (Arizona State University, Center for Science and the Imagination) tart előadást arról a kutatásról, melynek során azt vizsgálták, hogy Mary Shelley 1818-ban megjelent regénye, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz hogyan használható fel természettudományos és tudományetikai oktatásra az offline és az online környezet összekapcsolásával.

A projekt keretében a tanulók egyszerű, fizikailag előállítható mechanikus szerkezeteket készítenek el, melyek lehetséges felhasználási lehetőségeiről és társadalmi hatásairól is beszélgetnek. A diákok egy 10 részes online játékot is kipróbálhatnak, melyben a Frankenstein-család utolsó leszármazottjának mesterséges intelligencia és genetikai kutatással foglalkozó laboratóriumában dolgozhatnak. Az eredmények bemutatása mellett az előadás arra keresi a választ, hogy milyen tanulás- és oktatásszervezési szempontokra érdemes figyelni a transzmédia oktatási használatakor.

Tudományok Fővárosa
szeptember 21., ELTE Lágymányosi Campus
Idén az ELTE ad otthont a Tudományok Fővárosának, ahol a STEM-területek képviselői, köztük K+F nagyvállalatok, startup cégek, fiatal kutatók, kutatóintézetek, tudományos és technológiai szervezetek, főiskolák és egyetemek mutatják be tevékenységüket egy reáltudományos minifesztivál keretében. Az idei esemény témái közé tartozik a robotika, a mesterséges intelligencia, az atomenergetika, az űrkutatás, továbbá az új technológiák közül az 5G és a virtuális valóság. A belépés ingyenes, a részletes programot itt találod.

szövegbe illesztett

Lakhatás: zárt ajtók, nyitott kérdések
szeptember 26-27., ELTE ÁJK
A Bibó István Szakkollégium és a Jogszociológia TDK interdiszciplináris hallgatói konferenciája a hazai lakhatási nehézségekre fókuszál, és a témában releváns kutatások vagy OTDK-pályamunkák bemutatásához kíván platformot biztosítani, tudományterülettől függetlenül.

Jelenleg mintegy kétmillió ember él hazánkban olyan háztartásban, ahol napi szintű problémát jelent a lakbér, a rezsi vagy a lakáshitel törlesztőrészletének kifizetése. Sokan élnek egészségkárosító környezetben vagy közterületen, és túlzsúfolt tömegszállásokon. 2018/19 telén Magyarországon 135 ember fagyott meg, minden második a saját lakásában. Szociális lakhatás alig elérhető, a szállók kevesebb embert tudnak fogadni, mint amennyien az utcán élnek. A szervezők feladatuknak érzik, hogy felhívják a figyelmet a problémára, és széleskörű diskurzust indítsanak róla.

ELTE Sikerek: Spiró György
október 9., 18:30, ELTE ÁJK
Az ELTE Sikerek előadássorozat keretében az egyetem falai közül kikerült, ismert emberek beszélnek munkájukról, terveikről és sikereikről. A következő előadó Spiró György Kossuth-díjas író lesz.

Spiró György 1946-ban született Budapesten. Magyar-orosz-szerb-horvát szakon tanult az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Később a Magyar Rádió külpolitikai újságíró-gyakornoka volt, majd dolgozott a Corvina Könyvkiadónál és a Magyar Tudományos Akadémia Kelet-Európai Kutató Intézetében is. Az 1980-as években a kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja volt, 1992-ben kinevezték a szolnoki Szigligeti Színház igazgatójává. Tanított az ELTE Világirodalmi Tanszékén, az Esztétika Tanszéken, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Drámáit (pl. Az imposztor, Csirkefej, Kvartett, Honderű, Prah) gyakran tűzik műsorukra a színházak, regényei közül kiemelkedik Az ikszek és a Fogság. A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

5vös 5km
szeptember 19., 17:05, ELTE TTK
Immáron 37. alkalommal rendezi meg az ELTE TTK Hallgatói Önkormányzata az 5vös 5km futóversenyt, mely 2000 áprilisában egy TTK-s lépcsőfutó bajnokságnak indult. A verseny útvonala az ELTE Lágymányosi épületei mentén kacskaringózik, egyes szakaszain érinti a BEAC sporttelepét is. A félévenként megrendezett verseny célja egyetemi és budapesti polgárok, kiemelten a hallgatók, oktatók és újbudai lakosok megmozgatása.

TEDx ELTE
október 18., ELTE ÁJK
A Társadalomtudományi Kar hallgatóinak kezdeményezésére rendezik meg október 18-án az első TEDxELTE konferenciát, az ELTE Aula Magnában. A TED napjainkban a tudománytól az üzleti életen át a globális problémákig gyakorlatilag mindennel foglalkozik, több mint száz nyelven, online és élőben. A 10-15 perces gondolatébresztő és inspiráló előadások intenzív élményt nyújtanak a hallgatóság számára. A TEDx program a licenc alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Az előadások angol nyelvűek lesznek.

Forrás: elte.hu, kari honlapok
Képek: comparabien.com.co, az események Facebook oldalai

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]