Interjú Tolnai Mónikával, a Pszinapszis főszervezőjével

A Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok egy olyan tudományos és kulturális rendezvénysorozat, amelyet kezdetben kizárólag ELTE-s diákok szerveztek önkéntes alapon. Az elmúlt években már mint Európa legnagyobb, kizárólag önkéntes diákok által szervezett szakmai-kulturális eseményeként tartották számon. Idén áprilisban 23-ik alkalommal kerül megrendezésre a pszichológiai témájú eseménysorozat, ahol többek között Pál Ferivel, Hevesi Krisztával és Mácsai Pállal is találkozhatunk. Programokról, kihívásokról, Pszin-élményről beszélgettünk Tolnai Mónival, a rendezvény idei főszervezőjével.

Mit adott neked a Pszinapszis az elmúlt 4 évben, amíg szervezőként részt vettél a rendezvény létrehozásában?

Először i, a közösségi élményt emelném ki, hiszen a rengeteg felelősség mellett nem is tűnik munkának a sok teendő. Megtanultam átértékelni a feladataimat. és persze az időbeosztásom is sokat fejlődött az elmúlt évek során. Nemcsak az adott év szervezői gárdájához fordulhatunk szervezői tapasztalatok terén, de a korábbi évek önkéntesei is rengeteget tudnak segíteni. Így végeredményben hatalmas közösségi élményt jelent részt venni a Pszinapszis szervezésében, tökéletesen kifizetődik a befektetett energia.

Tolnai Mónika

Tolnai Mónika, a Budapesti Pszichológiai Napok főszervezője

Szervezői tapasztalataid alapján miben változott a Pszin előadói palettája az elmúlt évek során?

Évről évre fejlődik a Pszinapszis szervezői gárdája, egyre hatékonyabbon működik a különböző feladatkörökkel rendelkező stábok egymás közti kommunikációja. Az adott évi témák attól függően változnak, hogy mi a főcím; általában e köré szervezzük a workshopokat, kerekasztalokat, előadásokat is. Idén csend:élet a főcím, ami meghatározza a tematikát.

Milyen szakmai programokra számíthatnak idén a résztvevők csend:élet témában?

Rengeteg különböző lehetősége lesz idén is a résztvevőknek elmélyülni különböző pszichológiai témákban, többek között dr. Hevesi Krisztina, prof. dr. Mérő László, Pál Feri és dr. Almási Kitti is tartanak előadásokat. Minden előadó a saját szakterületén keresztül ragadja meg az idei főcímet, így például dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus előadásának a címe „Elcsendesülő hálószobák” lesz, és főként a párkapcsolatokra reflektál.

A szakmai programok feltételeznek bizonyos előzetes ismereteket a szakmán belül, vagy akár laikus közönség számára is érdekes lehet?

Laikusként természetesen ugyanúgy megéri részt venni az eseményen, mint pszichológus hallgatóként, hiszen érdekes, színes, közérthető formában hallhatjuk a pszichológia legfrissebb kutatási eredményeit. Megbízható szakmai háttérrel rendelkező előadók osztják meg a véleményüket a mindannyiunkat érintő folyamatokról. Mind az előadások, mind a többi szakmai program azt a célt szolgálja, hogy a pszichológiát közelebb hozza az emberekhez, eloszlassa a szakmát érintő sztereotípiákat, és reflektorfénybe helyezze a lélektan fontosságát, hiszen még fiatal tudományág, de egyre több ismerettel rendelkezünk.

Szakmabeliként segíthet megismerni a lehetőségeket, pályaorientáció szempontjából mindenképp hasznos részt venni az előadásokon vagy a szervezésbe bekapcsolódni. Kapcsolatépítésre kiváló lehetőség a teaházban való beszélgetés a szakma jeles képviselőivel vagy akár a többi érdeklődő résztvevővel. Valamint a Határterületek Szekció olyan előadásokat mutat be, ami feltételez némi pszichológiai háttértudást, így a továbbképzés lehetősége is fennáll a látogatók számára. Elmélyülhetnek egy-egy témában, vagy megismerhetik a legfrissebb kutatásokat.

Akkor tehát érdemes a rendezvény előtt tájékozódni, hogy melyik előadás milyen közönségnek szól?

Igen, a honlapon és a rendezvény helyszínén is fel lesz tüntetve, ha előzetes ismeretekre épül egy-egy előadás vagy foglalkozás. Azonban a legtöbb esemény laikusok számára is élvezhető.

A Pszinapszis nem csak szakmai előadásokról szól, hiszen kulturális fesztiválként is definiálható. Milyen eseményeket emelnél ki, amik bevonzzák a látogatókat?

Először is a Civil utcát emelném ki, ahol különböző alapítványok képviselői mutatkoznak be, lehetőségünk van megismerkedni a tevékenységükkel, mint például a Greenpeace vagy a Mensa. Nagyon érdekes az Élő Könyvtár is, ahol különböző életutat bejárt emberek osztják meg élményeiket. Lehet beszélgetni hajléktalanokkal, az LMBTQ-közösséghez tartozó személyekkel, akik vállalták, hogy nyíltan beszélgetnek az őket ért sérelmekről, vagy bárkivel, aki olyan élethelyzetbe került, ahova akárki kerülhetne. A civil részleg azért érdekes szerintem, mert hihetetlenül személyes és kötetlen formában beszélgethetünk a társadalmunkat érintő folyamatokról és kihívásokról. A kulturális programok is rengeteg színt visznek a Pszinapszis napjaiba; lesz slam poetry verseny, koncertek, jóga és relaxterem is.

A Pszinapszis méltán híres a sokszínű programjairól. Mint azt említetted, az idei főcím a csend:élet, így nemcsak a szakmai témák, de a díszítés, a hangulat, a kulturális programok is ehhez kapcsolódnak. Benned milyen asszociációkat indít meg a csend:élet?

Bennem kifejezetten azt a fajta kettősséget hozza be, ami az élet minden területére jellemző, a hétköznapokra és a különleges eseményekre is jellemző. Ez a két szó összekapcsolódik az élet minden területén, hiszen nehéz megtalálnunk a mindennapjainkban azt a fajta csendet, ami igazán megerősít. Számomra azért is nagyon kedves ez a főcím, mert bennem összefonódik ez a két szó, és nem tudok eltekinteni egyiktől sem, külön-külön nincs jelen egyik sem. Mindannyiunknak meg kell találnia a gondolkodásmódjában azt a területet, amiben értelmezni tudja saját maga számára a főcímet. Hiszen a Pszinapszis-élményt mindenki személyesen éli meg.

Köszönöm, hogy megosztottad velünk a gondolataidat, találkozunk április 5–7-én!

Ha bennetek is megindított valamit a csend:élet, látogassatok el a Pszinapszis oldalára, és válogassatok a jobbnál jobb programok közül!

 

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]