Hajtogatható gége, pantomim, szójátékok és rengeteg sütemény

A rendezvény egy kis csúszással, de annál nagyobb lelkesedéssel vette kezdetét. Az A épületben lévő Kari Tanácsterembe lépve a látogatókat színes standok és csillogó szemű hallgatók fogadták.

A különböző asztaloknál interaktív módon, kreatív játékok által nyerhetett betekintést az egyes műhelyek munkájába az érdeklődő. A műhely hallgatói olyan profizmussal, lelkesedéssel és szeretettel fogadták az arra járókat, hogy még az is szívesen kipróbálta a különböző nehézségű játékokat, akinek tanulmányai nem ezekkel a témákkal kapcsolatosak.

A Két- és Többnyelvűségi Diákműhely hallgatói jelnyelvvel kapcsolatos feladatokkal és egy videóval készültek, mely a Koko névre hallgató jelnyelven kommunikáló gorilla életét mutatta be egy percben.

DSC_4235

A Fonetikai és Pszicholingvisztikai Diákműhely jóvoltából a résztvevőknek lehetőségük nyílt gégeépítésre előre megrajzolt formák és pontos leírás segítségével. Aki pedig csengetett, az pantomim-feladványt is kapott a hallgatóktól. Testükből betűket formáltak, majd a feladvány megfejtése után az IPA szótár képét használva egy újabb rejtvény várt a játékosokra. (Így fordulhatott elő, hogy a megfejtés az IPA sör volt.)

Az Élőnyelvi Diákműhely asztalánál a nyelvjárásgyűjtésekkel kapcsolatba hozva kolbász volt a kóstoló. Az előbb említett példákon túl népszerű feladat volt továbbá a Google-fordító által létrehozott szavak eredetijének kitalálása, illetve a képfelismerés is. A különböző műhelyek hallgatói amellett, hogy lelkesen játszottak, mennyei süteményeket hoztak, még a felmerülő kérdésekre is készségesen válaszoltak. Ez a kétórás rendezvény kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a különböző műhelyekkel, akik bebizonyították: a nyelvészet roppant izgalmas és egyben szórakoztató is.

 Fotók: Burkus Dávid, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]