A világ legjobb egyetemeivel verseng az ELTE

Az egyetemek kiválóságát nehéz mérni, hiszen nem egyértelmű, hogy mit határozunk meg a siker tényezőjének. Az oktatók személyét? A jó elhelyezkedési arányt? A dicséretes átlagokat? Azt megállapíthatjuk, hogy egyetlen ranglista nem is hitelesíti az egyetem sikerességét, de az már bizony jelent valamit, ha az összes ranglistán előkelő helyet foglal el az oktatási intézmény. Ilyen az ELTE is, itt pedig a legfrissebb hírünk az értékelésével kapcsolatban!

A világ legjobb egyetemeinek listája

Nagyot lépett előre az ELTE a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listán, a Center for World University Rankings (CWUR) összesítésén. A tavalyi 515. helyezéshez képest több mint száz helyezést javítva most a 413. helyet foglalja el, megelőzve olyan egyetemeket az általános rangsor élvonalából, mint az amerikai Northwestern University, a kanadai University of British Columbia vagy a svéd Karolinska Institut.

A CWUR hét szempontból is vizsgálta az egyetemeket,

Az ELTE a legjobb részeredményt, a 125. helyet az oktatás minősége kategóriában érte el.

mint például a végzett hallgatók elhelyezkedése, a kutatási eredmények, az oktatók kiválósága, a publikációk száma és az idézési arány alapján.

Kiváló helyen a magyar egyetemek

A listára nem csak az ELTE került fel, ugyanis a Semmelweis Egyetem a 658., a Debreceni Egyetem a 696., a Szegedi Tudományegyetem a 758., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem  a 823., a Pécsi Tudományegyetem a 948. helyet foglalja el rajta.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]