Világegyetemista – négy hallgató szemszögéből a világ négy tája

A Világegyetemista blog írói négy hallgató négy egyetemről, akik négy országban tanulnak. Mindannyian a Campus Mundi ösztöndíj pályázói és nyertesei. A blog bejegyzései nem csak élvezhető és olvasmányos stílusban megírtak, de a történetekből és írójuk helyzetéből fakadóan minden egyetemista azonosulni tud velük. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik fejükben forgatják a külföldi ösztöndíjra pályázás lehetőségét, de azoknak is, akiket a nyitottság hajt más emberek felé, vagy kedvelik a más kultúrákról, országokról szóló történeteket.

7e021b4bddc8339ad0db73e48af7b243

A blog történetének vezetői Bagosi Lívia (a Budapesti Gazdasági Egyetemen hallgatója, és Oroszországban tanul), Jaksics Luca (a Pécsi Tudományegyetem tagja, Portugáliában tartózkodik), Márkus Flóra (Budapesti Corvinus Egyetemen tanul, és Kanadában van) és Parázs Bianka (a Moholy Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, és Hong Kongban tanul).

Lívia néhány cikkében Oroszország gasztronómiájába avat be minket, így megtudhatjuk például azt, hogy ott nem divat a pékség, a palacsintázó annál inkább, és az oroszok különleges tejivási szokásairól is olvashatunk. Legfrissebb cikkében a külföldi, hétköznapi egyetemistalét apró-cseprő akadályairól számol be, mint amilyen az, hogy sok szórakozóhelyre egyáltalán nem magától értetődő a bejutás.

Luca egyik cikkében hasznos gyakorlati tanácsokkal lát el minket a pályázatírástól a szálláskeresésig. Biztatóan ír arról, hogy az ösztöndíjra pályázás egyszerű folyamat, és a barátkozással kapcsolatban is ad ötleteket. Egy másik cikkében arról számolt be, milyen volt az otthonától távol tölteni Húsvét ünnepét, hogyan hozták ki barátaival a legjobbat a helyzetből, egy másik történetben pedig Porto felderítéséről számol be.

Flóra egyik történetében arról mesél, hogy a rengeteg előny és az álomvilágszerű érzés mellett mik a nehézségei a külföldön tanulásnak, például beleszokni a rengeteg újdonságba, aztán elengedni a megszeretett embereket, kulturális hatásokat, légkört, pörgést. Az utazást a legkeményebb kapudroghoz hasonlítja. Ír arról legfrissebb cikkében,  hogyan küzdötte le a bürokrácia akadályait, miért pont Kanadát választotta, milyenek voltak visszatekintve az első hetei az idegen országban. Leírja, hogy akárcsak a jelen pillanatban, a későbbiekben is örömteli emlék és tapasztalat lesz számára ez az utazás. Épp ezért arra ösztönözi olvasóit, hogy érdemes belevágni.

Bianka egyik cikkében a Hong Kongi lazítási szokásokról ír, a felhőkarcolók és fények elképesztő látványáról. Legújabb cikkében pedig Seaul titkaiba avat be, érzékletes leírást adva népszokásokról, atmoszféráról, a koreai építészet csodáiról, éjszakai életről, anyagi vonzatokról.

A történeteket csodálatos fotók illusztrálják.

Összefoglalva ezen a blogon olvashatsz a hétköznapokról, érzelmi mélységekről és magasságokról, történelmi és helyi adottságokról, népekről és szokásaikról, mindezt egyetemisták szemszögéből, akik saját bőrükön tapasztalták meg.

Cikk forrása: vilagegyetemista.blog.hu
Képek forrása: pinterest.com ; hdwallsource.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]