Sári, Kati tudja, hogy kell járni – A Hosszúlépés tematikus sétáiról

A tavasz közeledtével bátran ajánlom mindegyik korosztály számára a Hosszúlépést: kávéházi történetek, a budapesti bűnözés, Cseh Tamás, a budapesti hidak története és számos más izgalmas és sok esetben „titokzatosnak” tűnő téma közül választhatunk, és nézhetjük egy különleges szemüvegen keresztül a kedvenc városunkat.

A Hosszúlépés csapata 2013-ban alakult meg Budapesten, és tematikus városi séták szervezésére adták a fejüket. Érdekesség, hogy az alapítók külföldi egyetemi évek után hazatérve indították el a vállalkozást, amely eleinte Budapestre korlátozódott, különböző témájú sétákon bemutatva a város titkait, a terek, utcák szimbolikus megközelítésének ezerféle módját, lehetőségét. Az évek során folyamatosan növekedett a cég, és ma már több mint ötvenféle séta közül lehet választani, amelyek között fővároson kívüli helyszíneket és történeket felfedező programokat is találunk.

A baglyok nem azok, aminek látszanak… elnevezésű séta a fővárosi szabadkőművesség történetét öleli fel, ezen vettem részt márciusban. Az általam nap mint nap látott belvárosi helyszínek teljesen új fénytörésekben jelentek meg: az az ígéret, hogy a séták által sokkal rétegzettebb képet kaphatunk a városról, számomra beigazolódott. Üveges Bence történész dinamikusan vezette a sétát, felkészülten, érdekesen, befogadhatóan, ám nem leegyszerűsítően beszélt történelemről, ami nem lehet könnyű egy teljesen véletlenszerűen összeverődött társaság számára, ahol a résztvevők korban és vélhetően foglalkozásukat, ideológiai hovatartozásukat tekintve is mind különböznek egymástól.

A tavasz közeledtével bátran ajánlom mindegyik korosztály számára a Hosszúlépést: kávéházi történetek, a budapesti bűnözés, Cseh Tamás, a budapesti hidak története és számos más izgalmas és sok esetben „titokzatosnak” tűnő téma közül választhatunk, és nézhetjük egy különleges szemüvegen keresztül a kedvenc városunkat, amellyel egyébként is jó és hasznos néha felfrissíteni és újragondolni a viszonyunkat. A séták alkalmasak randialternatívának vagy családi programnak is. A jegyek szinte kivétel nélkül 3690 és 4290 forint között mozognak, van lehetőség privát séta rendelésére is, ha egy közösség csapatépítés céljából külön szeretne részt venni az egyik programon.

A Hosszúlépés a legjobb értelemben vett ismeretterjesztő tevékenységet végez, és felébreszti az emberben az igényt arra, hogy definiálja és folyamatosan újradefiniálja az otthont, a várost, a hazát.

A Hosszúlépés honlapján még több infót olvashattok.
Fotó: A Hosszúlépés Facebook-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]