„Felhőben fejlődő tudás” – az iparfejlesztés gazdasági hatásairól tartottak konferenciát a SEK-en

Kevesek számára elérhető, de a jövőt annál inkább meghatározó tudás megosztására gyűlt össze rangos nemzetközi előadócsapat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában november 15-én. A „negyedik ipari forradalomról” szóló szombathelyi konferenciára Európa számos országából érkeztek szakemberek, hogy együtt tekintsék át az ipar és a gazdaság lehetséges technológiai távlatait.

A Techno és InnoCamp – „Intelligens szolgáltatások” Konferencia vendégei kora délelőtt gyülekeztek a Savaria Egyetemi Központ aulájába települt regisztrációs pultnál: az izgatott magyarnyelvű beszélgetésfoszlányok közé sok-sok angol és német szó keveredett, a későbbi előadások többsége is angolul zajlott. Korunk közös nyelvének kitüntetett szerepe egyáltalán nem véletlen, az Ipar 4.0-val foglalkozó kutatások túlnyomó többsége angolul zajlik, az ipar és a technika napjainkban ezen a „kódon” fejlődik tovább.

A186_11110459_C084.00_13_44_13.Still011

Fotó: Tóth Gergely

Az Ipar 4.0 elnevezés a laikusok számára valószínűleg idegenül hangzik, de hamarosan az egész társadalomra hatással lesz a kifejezés mögött álló jelenség. Az Ipar 4.0 korába lépve minden eddiginél több intelligens alkalmazás, digitális eszköz, önvezérlő gyártósor fogja szolgálni mind az ipari termelést, mind a hétköznapi életünket- ideális esetben az optimalizálás és az innováció jegyében, de a fejlődéssel járó veszélyek is letagadhatatlanok.

Az összegyűlt tudósokat és kutatókat házigazdaként Dr. Németh István, az ELTE koordinációs rektorhelyettese köszöntötte, aki a felsőoktatás szemszögéből vizsgálta a konferencia fontosságát és szükségességét. Kiemelte, hogy a „burokból kibújt” magyar felsőoktatásnak alkalmazkodnia kell az új áramlatokhoz és a jövő igényeinek megfelelő képzésekkel kell megtöltenie kínálatát, ebben az ELTE Savaria Egyetemi Központ az élen kíván járni. A kutatók már a „felhőben fejlődő tudásban” hisznek, különösen az ipar és technika terén nélkülözhetetlen az együttműködés, így különösen fontos ez a tudásmegosztással járó konferencia is.

A186_11110459_C084.14_06.Still001

Fotó: Tóth Gergely

A rektorhelyettes után Dr. Juhász Gábor, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánja üdvözölte a megjelenteket. A dékán külön kitért a frissen csatlakozott SEK és a régi hagyományokat ápoló ELTE sikeres együttműködésére, amit a jövő tudásáról szóló konferencia is bizonyít. „A térbeli távolság ellenére is együtt gondolkodunk.”– fogalmazott. A digitális világ fejlődésének távlatai egyszerre kecsegtetnek lehetőséggel és veszélyekkel, mindkettő felderítése nélkülözhetetlen, utalt a kutatók felelősségére. Az Európai Unió pártolja az egész életen át tartó tanulást, utat kell mutatni a társadalomnak, hogy átállítsa magát az új áramlatokra, zárta gondolatait a dékán.

A186_11110459_C084.189_18.Still005

Fotó: Tóth Gergely

A délelőtti előadásblokkot Dr. Bárdos Krisztina és Prof. Bod Péter Ákos előadása nyitotta, majd a rövid ebédszünet után egészen késő délutánig tartottak a színvonalas prezentációk és előadások. A három blokkot Dr. Barta Balázs és Dr. Varga Imre vezette le. Dr. Varga Imre lapunknak hangsúlyozta a felsőoktatás és a piacot meghatározó vállalatok együttműködésének fontosságát a képzési paletta bővítésében, illetve az Ipar 4.0 jövőbeli hatásait enyhítő és kezelő egészségfejlesztés és turizmus jelentőségét.

A konferenciát a Pannon Gazdasági Hálózat és az ELTE TÁTK – Közgazdaságtudományi Tanszéki Csoport szervezte és bonyolította le.

Galéria: Tóth Gergely

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]