Gazdálkodástudományi Intézete lesz az ELTE-nek — indulnak a gazdálkodástudományi szakok

2017. május 29-ei ülésén tárgyalta az ELTE Szenátusa a gazdaságtudományi oktatási-kutatási terület fejlesztésének kérdését. A Szenátus nagy többséggel fogadta el az előterjesztést, melynek értelmében az ELTE-n létrejön a Gazdálkodástudományi Intézet, ahol elindulnak gazdálkodástudományi alap- és mesterszakos képzések, valamint gazdálkodás- és szervezéstudományi doktori iskola is lesz. 

Kisfaludi András általános ügyek rektorhelyettese egy részletes előterjesztéssel állt elő, amely az ELTE-n egy Gazdálkodástudományi Intézet (GTI) létrehozását, illetve új gazdálkodátudományi alap- és mesterszakok indítását irányozná elő, sőt gazdálkodás- és szervezéstudományi doktori iskolát felállítását is tervbe vette.

Az ELTE vezetése az utóbbi 15 évben folyamatosan törekedett arra, hogy az oktatási-kutatási palettáján a gazdálkodástudomány is megjelenjen. „E népszerű oktatási területek megerősödésével színesedik az ELTE képzési struktúrája, ami a jelenlegi karok ismertségét, népszerűségét is fokozhatja. Az így megjelenő területekkel az ELTE már nagy lefedettségben tudna szakokat kínálni, ezzel az országos tehetséggondozás központjává is válhat.”

Miért jó az egyetemvezetés szerint az ELTE-nek, ha létrejön a Gazdálkodástudományi Intézet (GTI)?

Például:

  • A gazdálkodástudományi területnek jelenleg minimális a jelenléte az egyetemen, ezzel tehát újabb lehetőségek nyílnának meg.
  • A Társadalomtudományi Kar gazdaságtudományi képzései mellett, így a gazdálkodástudomány erősebben megjelenne az ELTE-n.
  • A terület hiánya miatt számos határterületi szak felfuttatása is nehezen kivitelezhető, amelyre így sor kerülhetne (pl. gazdaságpszichológia, oktatási menedzser stb.).
  • A történelmi háttér is adott: 1920-ban az ország első közgazdaságtudományi kara az ELTE jogelődjén alakult meg.
  • Az üzleti képzéssel az egyetem angol nyelvű képzési profilja is erősödik, s a nemzetközi kapcsolatrendszert is tovább építheti.
  • Jelenleg a Savaria Egyetemi Központ (SEK) keretein belül szerepelnek gazdálkodástudományi alapszakok, így a fővárosban is indulnának ilyen képzések, sőt a magasabb fokú végzettség megszerzésére is lehetőség nyílik az egyetemen belül.
  • Számos új kutatási projekt, pályázati lehetőség előtt is megnyithatná az utat a GTI.
  • Az ELTE gyakorlóiskolába és más középiskolákba járó tanulók egyharmada számára az ELTE jelenleg nem tud érdeklődésének megfelelő szakot kínálni, az új szakindításokkal ez az arány csökkenne.
  • GTI hosszútávon tervezett bevétele mintegy évi 1,5 milliárd Ft

A GTI létrehozásával  „látszik a reális esélye egy gazdaságtudományi irányú ELTE-s fejlesztés megvalósításának, mert egyszerre látszik adottságnak a kormányzati támogatás és a fejlesztéshez ideális felsőoktatás-piaci környezet.”

Az GTI tehát nem karként működne, hanem egy nem karhoz tartozó oktatási-kutatási szervezeti egységként.

A projektterv szerint a GTI-s alapszakok már 2018 szeptemberétől indulhatnának, míg a mesterszakok 2019 szeptemberétől. A Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskolát pedig legkésőbb a 2018/19-es tanévben szeretnék felállítani.

Az ELTE Gazdálkodástudományi Intézet által kínált szakok a tervek szerint a következők lesznek:

Alapszakok:

  • nemzetközi gazdálkodás (angol nyelven is meghirdetve: International Business Economics)
  • pénzügy és számvitel
  • gazdálkodási és menedzsment
  • kereskedelem és marketing

Mesterszakok:

  • nemzetközi gazdaság és gazdálkodás
  • pénzügy és számvitel
  • vezetés és szervezés
  • marketing
  • Master of Business Administration (MBA)

A tervek szerint az alapszakokon átlagosan kb. 150-150 hallgató lesz, a mesterszakoknál pedig 75-75 fő. Így tehát a GTI 3000 fős hallgatói létszámmal rendelkezne, melyből 2000 fő alap-, 1000 fő pedig mesterszakos hallgató lenne. A személyi állományt 80-100 főre tették a tervezet kidolgozói, s szeretnék ha sokan közülük egyetemi docensi, illetve egyetemi tanári minőségben kezdhetnék a munkát az Intézetben.

trefort-6

A Gazdálkodástudományi Intézet helyszínigényeit a Gólyavár, illetve egyéb egyetemi épületek elégítenék ki. Hosszútávú cél, hogy a jelenleg használaton kívüli, felújításra váró Trefort-kerti E épület adjon majd otthont az Intézet munkatársainak és hallgatóinak.

Fontos megjegyezni, hogy az ELTE Társadalomtudományi Karán továbbra is működnek közgazdasági (“economics”) képzések a Közgazdaságtudományi Intézet gondozásában, míg a jelenlegi tervek szerint újonnan felálló Gazdálkodástudományi Intézet az üzleti (“business”) képzéseket adja majd.

 

Kiemelt kép: Az ELTE Szenátusa előző, 2017. április 24-ei ülésén (fotó: Vörös Tamás, ELTE Online)

Fotó: Trefort Ágoston szobra a Trefort-kerti E épület előtt (elte.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]