Berzsenyi-nap az ELTE Savaria Egyetemi Központban

„A Szombathelyre megérkezett ELTE-n belül a Berzsenyi-nap az identitásunkat adja, ez a szombathelyi felsőoktatás ünnepe.” – fogalmazott Puskás Tivadar polgármester.

A hivatalos ünnepség előtt megkoszorúzták az emléktáblát, majd oktatók és hallgatók kulturális műsora után, a polgármester az egyetem jelenlegi státuszának és elnevezésének megfelelően feliratozott zászlót ajándékozott az ELTE Savaria Egyetemi Központnak, melyet Németh István rektorhelyettes vett át. Az ünnepség hagyománya szerint, idén is átadták a Bariska Mihály-díjat, valamint a Törzsgárda okleveleket a több évtizede az intézményben dolgozóknak.

A Berzsenyi-emléktáblánál koszorút helyezett el Németh István rektorhelyettes, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Puskás Tivadar polgármester, valamint Egervári György, Kausits Anita, Szecsődi Tímea az ELTE EHÖK, az ELTE TTK HÖK, és ELTE BTK HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnökei.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE SEK szombathelyi alapszervezetének elnöke és titkára, Nemes József és Cierna Lubica a rendezvényen átadta a Törzsgárda okleveleket a több évtizede az intézményben dolgozóknak, illetve Papp Tibor igazgatóval kiegészülve együtt gratuláltak az ELTE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium Törzsgárda dolgozóinak.

A Berzsenyi-nap hagyománya az is, hogy minden évben átadják a Bariska Mihály-díjat: százezer forintot és egy emlékplakettet, amely Marosits István Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Ebben az évben az alapítvány kuratóriuma díjat Jakab Roxána nappali tagozatos, harmadéves, magyar-történelem szakos hallgatónak ítélte oda, Bariska Ilona és Czetter Ibolya kuratóriumi elnök adták át.

A felvételi számokban megjelentek az első eredmények”– mondta el ünnepi beszédében Németh István, az ELTE SEK koordinációs rektorhelyettese. A korábbi tíz százalékos csökkenés feleződött, jelenleg megegyezik az ELTE általános mutatóival. Ez különösen annak tükrében fontos, hogy a tavalyi 145 szak helyett, idén 76 szakot és szakpárt hirdetett az egyetem. Az elmúlt év decemberétől hét pályázatot nyújtott be az intézmény, melyek értékét infrastrukturális fejlesztésekre fordítják majd a következő négy év során.

Kiemelt kép: elteonline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]