A küzdősportoktatást és a lövészetet is szívesen látná a kormányzat a testnevelésórákon, mint alternatív sportolási lehetőséget

Többen fordultak az elmúlt hónapokban az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), hogy olyan kerettanterv kialakításában gondolkoznak, amelyben megjelenne a lövészet és a küzdősport – nyilatkozta a Magyar Időknek Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési helyettes államtitkára. Hozzáfűzte: a minisztérium felkarolta ezeket az ötleteket és nekilátott a kidolgozásnak, illetve az erről való párbeszédnek. Felmerült az is, hogy tankerületenként megteremtsük a lövészet és a küzdősportok infrastrukturális hátterét, ami az oktatáson túl a helyi lakosság sportolási igényeit is kielégítheti – mondta el Maruzsa Zoltán.

Kritikák
„A Pedagógusok Szakszervezete a lőfegyver használatát lelkiismereti okokra hivatkozva találja problematikusnak” – magyarázta Galló Istvánné, a szervezet elnöke. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pedig úgy véli, egyáltalán nincs szükség a diákok militarizálására. Maruzsa Zoltán a kritikákra reagálva hangsúlyozta: „egyáltalán nem arról van szó, hogy kötelező lenne mindenkinek részt venni a sportlövészeten”.

„Ez egy megengedő kerettantervi szabályozás lesz. Intézményeknek sem kötelező, és intézményeken belül sem kötelező minden diáknak. Ha valaki lelkiismereti okokból nem szeretne részt venni a sportlövészetben, annak természetesen nem kell majd lőnie” – ismertette a minisztériumi álláspontot. A diákok militarizálására utaló megjegyzés kapcsán azt mondta: „semmi olyan állítás, deklaráció nem történt senki részéről, amely ezt megalapozná. Ezek a gondolatok teljesen légből kapottak és minden alapot nélkülöznek.”

Pozitív hatás
Joó Éva világbajnok sportlövő elsősorban a koncentráció nagyon nagy mértékű fejlesztésében jelölte meg a sportlövészet pozitív hatását. „A befelé fordulás és ezáltal önmagunk megismerésének lehetősége is hangsúlyos, ugyanis ahhoz, hogy a borzasztóan pici célt eltalálja valaki, nagy nyugalomra és mozdulatlanságra van szükség.
Ezt akkor tudja végrehajtani, ha abszolút mértékben tud uralkodni az izmain, a testén, ismeri magát, tudja, mit hogyan kell ellazítani, hol kell egy picit jobban tartani” – fejtette ki a sportoló. Szerinte meg lehet tanulni, hogy minden egyes apró belső rezdülés milyen nagy befolyással van a találatra.
Joó Éva a megfogalmazott félelmek kapcsán hangsúlyozta: „a sportág biztosan nem hozza elő a lappangó erőszakot a gyerekekből. Éppen ellenkezőleg: nagyon jó irányba tereli őket. Az én tapasztalatom az a nehezebben kezelhető gyerekek esetében, hogy javulnak a tanulási eredményeik, a magatartásuk, ha sportlövészettel foglalkoznak. Nem a sportlövészet, hanem inkább a lövöldözős számítógépes játékok azok, amelyek kihozhatják belőlük a negatív tulajdonságokat.”

Forrás: magyaridok.hu

Kép forrása: MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]