Érkezik az egyetemi ombudsman

A 2015-ben elfogadott Erőszak-megelőzési koncepció előzményének az előző évek erőszak-botrányai tekinthetők. Elemeként napvilágra került ELTE-s kutatás után a következő határozott lépés az egyetemi ombudsmani pozíció létrehozása.

Ez a tisztség válasz egy felmerülő igényre, mely több feladatkörrel is járni fog: hatékony panaszmechanizmus működtetése által biztosítani az Egyetem Etikai Kódexének komolyan vételét, jogvédelmi tevékenység folytatása, javaslattétel. Mivel az ELTE polgárai a társadalom tagjai is – ha az intézmény eléri célját – hosszútávon a megszerzett pozitív attitűdök nagy változásokat idézhetnek meg.

A részletes információkról Aáry-Tamás Lajossal (oktatási jogok biztos), Pozsár-Szentmiklósy Zoltánnal (ELTE hallgatói ügyek rektori biztos), és Gregor Anikóval (TáTK egyetemi adjunktus) készített interjúból értesültünk.

A kutatásból kiderült, hogy a hallgatók nagy része nem tudja, kihez forduljon, ha alapjogai közül valamely nincs tiszteletben tartva. Az egyetemi ombudsman tisztsége ezt orvosolandó megoldás: egy olyan hely kell, ahová minden polgár bizalommal fordul, ha bármilyen aspektusból sérelem érte. A pozíciót betöltő személy független lesz, és a bizalom kiépítése munkájának követhetővé tételével fog történni. A cél a rendszer kiegészítése, egy befogadó szervezeti kultúra kiépítése.

A bevezetéshez szükséges szabályzat-módosításokat 2017 júniusáig fogják az ELTE Szenátusa elé terjeszteni. Rövid előkészületi időszak után várhatóan 2018-tól kezdheti meg tevékenységét az egyetemi ombudsman az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Forrás: elte.hu, elte.hu

Kiemelt kép: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]