Top 10 hely a tanulásra

Újra itt a szeptember, idén is becsengettek az iskolákban, hamarosan mi, ELTE-sek is megkezdjük az őszi félévet. Hogy a maximumot hozhassátok ki a következő szemeszterből, érdemes a számotokra legmegfelelőbb környezetben tanulnotok. Ahhoz, hogy ezt megtalálhassátok összegyűjtöttünk nektek pár tippet az ideális tanulási helyszínekről.

1. Az örök klasszikus, mindenki kedvence, a diák sztorik elengedhetetlen kelléke, a könyvtár. Itt nincs lehetőség csinálni még egy kávét, megnézni még egy részt az aktuális sorozatból, csak gyorsan elmosogatni, átszaladni a haverokhoz egyetlenegy percre. A könyvek között csend van, békesség, és a tudat, hogy a körülötted lévők is rászánták magukat a munkára, titeket is motiválni fog, valamint nem utolsó szempont az sem, hogy bármely hiányzó információ egy karnyújtásnyira van tőletek a polcokon vagy az interneten. A könyvtárban garantált a zavartalan környezet, minden energiátokat a tananyagra koncentrálhatjátok.  park

2. A természet lágy ölén, a friss levegőn egy barátságos parkban is remek lehetőségetek adódik arra, hogy elsajátítsátok a szükséges ismereteket. A madárcsicsergés, vagy gyermekzsivaj nem túl figyelemelterelő, épp ideális háttérzajként szolgál a nyomasztó csend megszüntetéséhez. Ha pedig úgy érzitek, nincs további kapacitás az agyatokban, néhány kör séta után biztosan új erőre kaptok.

3. A zh-k előtt minden pillanatot ki kell használni egy-egy fontosabb adat elraktározására, ilyenkor válik a magolás remek színtérévé a tömegközlekedés. A bejárók a vonaton, buszon, héven egészen átszellemülhetnek a haza-, vagy a odaút alatt, de a metrón, villamoson töltött néhány percet is érdemes kihasználni.

4. Mi lehetne idillibb környezet a saját szobátoknál? Az íróasztalról pakoljátok el a figyelemelterelő tárgyakat, a széket állítsátok a számotokra legkényelmesebbre és elő a laptoppal, könyvekkel. Ha nem az egy helyben ülő típusba tartoztok, itt bátran sétálhattok fel-alá, mondogathatjátok hangosan a leckét, akármilyen furcsa módszer vált be a magoláshoz, otthon semmi sem ciki.

5. A tanulópartner szobája is lehet ugyanolyan komfortos miliő, mint a sajátotok, ráadásul pszichológusok szerint, ha látjátok és halljátok is a tudnivalókat, az agyatok sokkal könnyebben elraktározza azt. Bár biztos hallottátok már számtalan alkalommal – akár tapasztaltátok is – nem érdemes a legjobb barátaitok társaságában készülni a vizsgákra, előbb-utóbb – de általában inkább előbb – egészen más irányba terelődik a beszélgetés.

6. A kávézás és a tanulás sokaknál olyan szoros kapcsolatban állnak, mint a hamburger és a kóla. Manapság a legtöbb kávézóban már ingyenes wifi kapcsolat áll rendelkezésetekre, így saját laptopról is olvasgathattok, miközben sütivel, kávéval, teával vagy egyéb finomsággal kényeztetitek magatokat.

7. Számomra meglepő felfedezés volt, amikor egy beszélgetés során kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki a konyhaasztalnál szeret memorizálni. Hogy esetenként mennyire zavaró a mellettünk főző anyu, vagy a napját elmesélő testvér, azt mindenki maga döntse el, de az mindenképpen pozitívum, hogy az elégetett kalóriákat azonnal lehet pótolni. Egy próbát megér! 

8.Az egyetem épületén belül is hasznos feltérképezni a nyugodtabb zugokat, ahol egyedül, vagy akár csoporttársaitokkal együtt is készülhettek az előadásokra. A folyosókon elhelyezett székek vagy fotelek csak rátok várnak, de a legtöbb épületben találhattok közösségi tereket, mint az aula vagy a társalgó.

9. A kolikban igazán nem könnyű csendes, nyugalmas közeget találni, éppen ezért biztosítottak számotokra a tanulószoba. A könyvtárhoz hasonlóan, itt sincsenek zavaró körülmények, azonban több lehetőség adódik a csoportos munkára.

10. Ha pedig végképp időszűkében vagytok, előfordulhat, hogy az egyik előadáson a következő előadás anyagát bújjátok. Fontos azonban mérlegelni, hogy az ezalatt az idő alatt elraktározott információ ér-e annyit, amennyi az adott órán elsiklott a fületek mellett.

Képek: m7.i.pbase.com, studymyway.com, photos.uc.wisc.edu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]