Amit az ELTE könyvtárairól tudni kell – útmutató gólyáknak

Az egyetemi élet és a könyvtár számos mendemonda szerint szoros kapcsolatban állnak egymással. Elsősorban ez a kapcsolat a tanulást, beadandókészítést, kutatást szolgálja, olykor azonban a megfáradt egyetemisták bármely helyszínt képesek a pihenés színterévé alakítani. A könyvtár használatáról és az ELTE-s könyvtári napokról is olvashattok néhány információt a cikkben.

Hol?

Az ELTE campusainak a városban szétszórt jellegéből adódóan könyvtáraink is Budapest számos pontján megtalálhatóak, a legtöbbet azonban valószínűleg a saját karotokhoz tartozó könyvtárat fogjátok használni, hiszen ott megtalálhatók a szakotokhoz szükséges irodalmak. A kolisok a szakkönyvek beszerzése – vagy akár sportolás ­– szempontjából még egyszerűbb helyzetben vannak, hiszen sok esetben a kollégiumból ki sem kell tennetek a lábatokat a legközelebbi könyvtárig. Az Egyetemi Könyvtár látogatását mindenki számára ajánlom, a csodaszép épület nagyszerű környezet a tanuláshoz, ráadásul a legtöbb szükséges tananyag egy karnyújtásnyira van tőletek.

Mennyiért?

Legelső lépés a könyvtár használatához a beiratkozás, amely az ELTE nappali tagozatos hallgatói számára ingyenes, azonban szükséges, hogy hallgatói jogviszonyotokat igazolni tudjátok (diákigazolvánnyal), valamint fontos, hogy személyi igazolvány is legyen nálatok.

Hogyan?

Több könyvtárban a raktárból kell kikérnetek a szükséges könyveket, ehhez az online katalógus nyújt segítséget nektek. A katalógusban azonban megtaláljátok azokat a könyveket is, amelyek más kar könyvtárban találhatók, azonban ezek kölcsönzése nem minden esetben lehetséges, így előfordulhat, hogy azokat csak helyben tudjátok használni. Ilyenkor érdemes érdeklődnötök, hogy a könyvtárban van-e lehetőség nyomtatásra vagy fénymásolásra, hiszen így a fontosabb részleteket magatokkal is vihetitek a könyvből.

Bátran kérjétek az ott dolgozók segítségét, akik tájékoztatnak benneteket a kölcsönzés lehetséges időtartamáról, illetve az adott könyvár használatának szabályairól is.

A kihelyezett számítógépeket bárki használhatja, azonban ha saját laptopotokon kényelmesebb számotokra a munka, nyugodtan magatokkal vihetitek, és csatlakozhattok az egyetemi wifihez.

Meddig?konyvtat_ttk

A diploma átvételéig minden bizonnyal rengeteg időt töltötök majd a könyvek között, a konkrét lehetőségekről érdemes a lenti linken tájékozódni, hiszen a nyitvatartási idő is könyvtáranként változó.

És hogyan kezdjetek bele?

Az ELTE Egyetemi Könyvtára az első egyetemi héten két helyszínen is – a Trefort-kertben szeptember 13-án, Lágymányoson pedig szeptember 15-én – vár benneteket, ahol lehetőségetek van több budapesti könyvtárba való kedvezményes beiratkozásra. Ehhez kapcsolódva a Természettudományi Karon szeptember 15-én  könyvtári nyílt napon vehettek részt, ahol  tájékozódhattok az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program keretében hazánkban elérhető online tudományos tartalmakról, illetve a nagy nemzetközi kiadók gyakorlati bemutató keretében ismertetik legújabb tartalmaikat és fejlesztéseiket.

Forrás: konyvtar.elte.hu

Fotó: Nagy Ádám Zoltán, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]