Hat magyar egyetem a nemzetközi rangsorban

A Quacquarelli Symonds (QS) szakemberei idén is összeállították a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek rangsorát. A listára a 2016/2017-es tanévben hat magyar egyetem is felkerült. A hazai intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem végzett a legelőkelőbb helyen, de az ELTE-t, a Corvinust, a Debreceni Egyetemet, a BME-t és a Pécsi Tudományegyetemet is a világ legjobb egyetemei közé sorolták. A rangsort az USA-beli MIT vezeti.

A Quacquarelli Symonds (QS) cég kedd hajnalban hozta nyilvánosságra a világ legjobb egyetemeit számontartó rangsort. A londoni cég 2004 óta készíti el a nemzetközi ranglétrát a következő szempontok alapján:

  • hallgatók aránya (20 %),
  • külföldi hallgatók és oktatók száma (5-5 %),
  • munkaadók véleménye (10 %),
  • az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága (20 %),
  • akadémiai szféra megítélése (40 %).

E hat tényező összevetésével készült el az idei lista is, melynek élén a Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll. A második helyezést a Stanford érte el, a harmadik helyre a Harvard került. A legjobb európai egyetem a rangsor szerint a negyedik helyet elfoglaló Cambridge, majd az Oxford következik.

Míg tavaly csak négy, idén már hat magyar egyetem került fel a listára. A hazai rangsort vezető Szegedi Tudományegyetemet – a tavalyi évhez hasonlóan – az 501-550. helyre sorolták. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is megőrizték legutóbbi helyüket: az ELTE a 601-650., a Debreceni Egyetem a 651-700. legjobb felsőoktatási intézmények közé került. A Budapesti Corvinus Egyetem idén csak a 701+ kategóriát érte el a lista két új magyar szereplőjéhez, a Pécsi Tudományegyetemhez és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez hasonlóan.

Forrás: Eduline, QS World University Rankings
Kép: web.mit.edu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]