Hat év után duplázás – Magyar Kupa-győztes a Ferencváros

Május 11-én, szerdán rendezték meg a MOL Magyar Kupa döntőjét, immáron harmadik alkalommal a Puskás Arénában. Az FTC-Paks összecsapás volt 2020 óta az első olyan kupadöntő, amelyen korlátozások nélkül lehettek jelen a nézők. A bajnok és a „magyar csapat” találkozójára a hivatalos nézőszám szerint 38 979-en voltak kíváncsiak.

A döntőig vezető út egyik csapatnak sem volt különösebben nehéz, a Fradi csak egy elsőosztályú csapattal találkozott, a negyeddöntőben a Honvédot ejtette ki (1–0), míg a Paks úgyszintén, az elődöntőt vette sikerrel a nemrégiben megtáltosodott Újpesttel (3–0) szemben.

Sokan számítottak arra, hogy a döntőben Fradi–Újpest-derbire kerül majd sor, és ezáltal az érdeklődés is jelentős lesz, de a Paks döntőbe jutása sem vette el a fanatikusok kedvét, és mintegy negyvenezren látogattak ki a mérkőzésre, ami minden idők második legnagyobb MK-nézőszámát jelentette.

A stadionban mindvégig fergeteges hangulat uralkodott, a Fradi B-közép az egyik kapu mögött majdnem két teljes karéjt töltött meg, és 90 percen át buzdította csapatát. Természetesen szembeötlő volt a két tábor méretbeli különbsége – a paksi „B-közép” egy körülbelül 50 fős kontingens lehetett ­­­­– de a tolnaiaknak is bőven voltak szimpatizánsaik.

A kezdő sípszó előtt látványos, a Magyar Kupát és a csapatok címereit ábrázoló leplek borították a gyepet, a Pénzügyőr Zenekar eljátszotta a Himnuszt, majd kezdődhetett a mérkőzés. Azaz csak kezdődhetett volna, hiszen a ferencvárosi vezérszurkolók rendkívül kreatív és impozáns, ámbár szabályellenes pirokoreográfiával köszöntették kedvenceiket.

A kezdés így nagyjából tíz percet késett, de ezután egymásnak feszültek a csapatok. Az atomváros csapata a Nagy G. – Szélpál, Lenzsér, Szabó J – Windecker, Balogh B. – Kovács N., Haraszti, Szabó B., Medgyes – Ádám összeállításban futott ki a gyepre, míg az FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov a Dibusz – Botka, Blazic, S. Mmaee – Esiti, Laidouni – Auzqui, Zachariassen, Pászka – F. Boli, Marquinhos felállásban küldte harcba csapatát.

A találkozó jó iramban kezdődött, mindkét csapat aktív támadófutballt játszott. Kis túlzással a Paks energikusabb is volt, a vezetést azonban mégis a fővárosiak szerezték meg. A 16. percben Marquinhos tökéletesen játszotta meg Zachariassent, aki gólra váltotta a ziccert. A gól után nem sokkal Boli helyzetét Nagy védte, a 35. percben pedig Auzqui találta el a felsőlécet. A játékot a Ferencváros irányította, de a második félidőre a meccs egy kicsit leült, az iram egyértelműen visszaesett.

A szünetben a paksiak szakvezetője, Bognár György Balogh Balázs helyére Sajbánt küldte be, ezzel is ösztönözve csapata támadójátékát. Ennek ellenére továbbra is inkább a zöld-fehéreknek voltak lehetőségeik, újabb találatot azonban továbbra se tudtak szerezni. A 66. percben Harasztit a Fradi korábbi közönségkedvence, Böde Dániel váltotta, óriási ováció közepette. Ezt követően éledezett a Paks, Kovács és Sajbán is megvillant. A tolnaiak azonban hiába rohamoztak, a hajrára fordulva Boli gondoskodott csapata győzelméről. A 83. percben ballal szerzett gyönyörű gólt az időközben beállt Loncar passzát követően, majd három perccel később a gól után kitörő füstfelhőben a tizenhatosról bombázott a kapuba.

A mérkőzést tehát simán nyerte a Ferencváros, a Paks ezen az estén nem tudott meglepetést okozni. A döntő legjobbjává nem meglepő módon a duplázó Franck Bolit választották.

A meccset követően paksi részről Bognár György, míg a másik oldalról Sztanyiszlav Csercseszov és Boli álltak a sajtó rendelkezésére.

Előbbi gratulált az ellenfélnek jól megérdemelt győzelméhez, majd saját csapata teljesítményét is értékelte. Elmondása szerint a motivációval nem volt gond, a mutatott játékkal azonban igen. A Fradi gyorsabb, kreatívabb volt, ők pedig hiába rendelkeznek két olyan csatárral, mint a gólkirály Ádám Martin és Böde Dániel, hogyha nem tudták megjátszani őket. Végezetül reagált azokra a pletykákra, amelyek szerint elhagyja Paksot és az MTK szakmai igazgatójaként folytatja. Nyilatkozata szerint valóban tárgyaltak, de még nem írt alá semmit (azóta már biztossá vált, hogy távozik – a szerk.).

A kupagyőztes edzője külön kérte a sajtó munkatársait, hogy ne faggassák hosszasan csatárát, hiszen ünnepelnie kell a csapattal. Boli elmondta, hogy a sikert közösen érték el, egy kemény, fizikális csapat ellen. Teljesen lényegtelennek tartotta, hogy ki lőtte a gólokat, az elsőszámú cél a győzelem volt, de ettől függetlenül természetesen örült kiugró egyéni teljesítményének.

Csercseszov rövid összefoglalójában több mindenre kitért. A győzelmet már a meccs előtt elvárásnak tekintették, amelyhez minden feltétel adott volt, így élni tudtak vele. Nem mulasztotta el közölni azt sem, hogy játékosainak másnap reggel tízkor edzésen kell jelentkeznie. Legvégül pedig leszögezte, hogy hosszú, alapos edzőtáborra van szükség (hiszen télen ez elmaradt), és a kellő munkával nem lehet más a céljuk, mint valamelyik európai kupasorozat főtáblájára jutni.

Képek forrása: M4 Sport, fradi.hu, klubradio.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]