Győzd le a vizsgadrukkot!

Otthon még betéve tudtad az anyagot, de amikor osztják a tesztlapokat minden elszáll? A memóriád megszűnik létezni, és csak akkor tér vissza, amikor már beadtad a tesztet, vagy lejárt az idő? Ismerős a helyzet? Ha igen, akkor vizsgadrukktól szenvedsz. Azt hiszed, nincs megoldás? Három lépésben te is leküzdheted a teljesítményromboló stresszt.

A személyre szabott, egyéni vizsgáztatás kora még várat magára, ez azonban nem feltétlenül annyira rossz, mint amilyennek hisszük: több kutatás bizonyítja, hogy a zh-kra való felkészülési kényszer nyomásának hála a diákok alaposabb és tartósabb tudásra tesznek szert. Egyes professzorok szerint pedig ez motiválhatja a hallgatókat arra is, hogy csoportosan készüljenek, ami szintén hasznos tapasztalatokhoz juttatja őket.

Minden előnye ellenére továbbra is vannak, akiket egyenesen leblokkol a teljesítménykényszer. Ha te is közéjük tartozol, három dolog elsajátításával úrrá lehetsz adrenalinszinteden.

Először is ne akarj számodra túl magas lécet megugrani! Hidd el, egyáltalán nem kell mindenből ötösnek lenned. Enyhe túlzással: „Győzni jöttünk, de a kettes is jó lesz” – ismerős?

Másodszor próbálj meg nagyobb távlatokban gondolkodni! Persze, mindig az adott vizsga a legfontosabb, amikor éppen írod, de szerinted mennyit fog számítani az egyetemi éveid végén, hogy hányassal mentél át ezen a vizsgán? Vagy később, évek múlva? Rengeteg, sokkal nagyobb horderejű dologgal fogsz még szembenézni, amelyek alakítani fogják a jövődet. Nem érdemes rögtön az elején bestresszelni.

Végül pedig a harmadik helyen álljon egy alapvető tanács: légy felkészült! Oszd be az idődet és szánj néhány napot a célzott felkészülésre! Minél többet tudsz, annál nagyobb maradékból tudsz dolgozni, amikor a felét elfelejted izgalmadban.

Forrás: eduline.hu
Kép: szamviteltanfolyam.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]