A korábbiaknál nagyságrendekkel komolyabb fejlesztések indulnak az ELTE-n

A kormány csaknem hatmilliárd forinttal támogatja az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2016-ban induló fejlesztési beruházásait. Az elnyert támogatási összegekkel olyan középtávú beruházási folyamat indul el, amelynek köszönhetően oktatási épületeink, kollégiumaink folyamatos fejlesztésével európai színvonalú infrastruktúra kialakítását valósíthatjuk meg a következő években. A beruházások befejezésének várható időpontja 2018 év vége.

A kormány 2015. évi utolsó ülésein több, az ELTE számára kedvező döntést hozott: a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) 5.6.0/12-2013-0041. számú projekt keretében egyetemünk ötmilliárd forintos támogatást nyert el az infrastruktúrájának fejlesztésére, épületeinek energetikai korszerűsítésére, mellyel éves szinten több mint 195 millió forintos energia-megtakarítást érhetünk el. Az ELTE ezen felül a Kancellária Beruházási és Üzemeltetési Igazgatósága által összeállított tervek alapján 700 millió forintos kormányzati támogatáshoz jutott a Bibó István Szakkollégiumának teljes körű felújítására.

A fenti siker régóta váratott magára, hiszen az ELTE az elmúlt tíz évben minimális összegeket fordított épületállományának fejlesztésére. Ezt a lemaradást most jelentősen csökkenthetjük, amellett, hogy érzékelhető módon korszerűsödik az egyetem ingatlanállománya. Az ELTE hosszú távú intézményfejlesztési stratégiájának kiemelt célja, hogy modern, folyamatos megújulásra képes egyetemként hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt növelje hallgatókat vonzó képességét. Ennek egyik legfontosabb eszköze az egyetem infrastrukturális színvonalának további fejlesztése, az egyetem vagyonkezelésében lévő épületek üzemeltetésének központi megszervezése.

A mostani döntéssel együtt a kancellári rendszer bevezetése óta az egyetem beruházási célra EU-s és kormányzati támogatásból hatmilliárd-négyszáznyolcvan millió forintot nyert el. A több mint fél éves előkészítő munka eredményeként, a most elnyert ötmilliárd forintos támogatással új lehetőségek nyílnak meg, és 2016-tól a korábbiaknál nagyságrendekkel komolyabb fejlesztésekbe kezdhet az egyetem. „A cél az ELTE vagyonkezelésében lévő ingatlanok megújuló épületenergetikai elvárásoknak megfelelő folyamatos fejlesztése, az energiaköltségek folyamatos csökkentése. A következő három évre komplex energiahatékonysági tervet készítettünk a KEOP forrásaira is alapozva, hogy jelentősen csökkenthessük energiaköltségünket, ezzel további forrásokat teremtve alaptevékenységünk folyamatos támogatásához” – hangsúlyozta dr. Scheuer Gyula kancellár.

A többlépcsős beruházásnak köszönhetőn építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek el az intézmény tizenhat épületében, többek között egyetemi kollégiumaiban, közoktatási intézményeiben, valamint egyes karainak épületeiben. A KEOP-projekt keretében többek között korszerűsödik az épületek fűtési és szabályozási rendszere, új homlokzati hőszigeteléseket kapnak az épületek, korszerűsítik a használati melegvíz-hálózatot is, és kicserélik a nyílászárókat. A beruházás keretében napelemmel termelt villamosenergia termelését is kiépítik.

Egyetemünk hazai és nemzetközi vonzerejének növelése érdekében a kollégiumi férőhelyek minőségi és mennyiségi fejlesztését, és az ehhez szükséges céltámogatások bevonását tűzi ki célul. A Beruházási és Üzemeltetési Igazgatóság eredményes előkészítő munkája nyomán 700 millió forintos kormányzati támogatást kap az intézmény a Bibó István Szakkollégium épületének fejlesztésére. A felújítási program tartalmazza a teljes épületre vonatkozó átalakítást és energetikai korszerűsítést, továbbá lehetővé teszi az épület környezetének rendezését is. A felújítás és a bővítés során minden szobához saját fürdőszobát alakítanak ki, az épület új lakószintet kap, így további tizenegy szobaegység épül. Megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben KEOP-os, részben 900 millió forint saját, egyetemi forrás felhasználásából. Ezzel a hallgatói férőhelyszám a kollégiumban 890 főre emelkedik és hasonlóan a Bibó István Szakkollégium felújításához, itt is minden szobához saját fürdőszoba fog tartozni. A tervezett felújítások jelentős mértékben hozzájárulnak az ott lakó hallgatók, az ott kutatást végző és dolgozó egyetemi polgárok komfortérzetéhez, és az európai színvonalnak megfelelő környezet kialakításához.

A Kancellária a Műszaki Főigazgatósággal közösen jelenleg is több beruházás előkészítésén dolgozik, többek között szeretnék közintézményeik közül három gimnáziumuk teljes körű belső felújítását is elvégezni kormányzati támogatás segítségével. Az egyetem az Intézményfejlesztési Tervében is kiemelten kezeli kollégiumi férőhelyeinek bővítését, a belföldi és a külföldi hallgatói igényeinek jobb kiszolgálását.

 

Forrás: edupress.hu, origo.hu
Kép forrása: science.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]