Több évtized után újra lesz magyar nyelvű oktatás Spanyolországban

Több mint 30 év után újra lesz magyar nyelvoktatás spanyol egyetemen. Kedden keretmegállapodást írtak alá ezzel kapcsolatban az ELTE és a Balassi Intézet képviselői a madridi magyar nagykövetségen. A madridi Universidad Complutensén a jövő tanévtől egy magyar nyelvi lektor is dolgozni fog.

A magyar kreditet érő tárgy lesz a madridi Universidad Complutensén. Több nézőpontot is bemutatunk nektek ezzel kapcsolatban:

Carlos Andradas, a madridi egyetem rektora elmondása szerint a lektor elsődleges feladata a nyelvoktatás lesz. Emellett, bevezeti a diákokat a teljes magyar kultúrába. Szerinte ugyanis általában a spanyolok csak a leghíresebb írókat (Kertész Imre, Márai Sándor) és az egykori futball legendákat ismerik Magyarországgal kapcsolatban.
Felmerülhet a kérdés bennünk, hogy van-e igény erre Spanyolországban? Egyenlőre nem tudunk pontos számokat ezzel kapcsolatban, mivel a tantárgyat még nem hirdették meg, de a rektor úgy véli, hogy a madridi egyetem 8600 tanulója közül valószínűleg azért lesznek érdeklődök.

Borhy László, az ELTE BTK dékánja magyar részről is érdeklődésre számít: a nálunk Erasmus-programban tanuló és Madridba visszatérő spanyol diákokra. Szerinte hazánkat a spanyolok egzotikus országnak tartják.

Szabó Zsolt, a Balassi Intézet főigazgató-helyettesének elvárásai alapján, a lektor szerepe fel fog értékelődni, mert Spanyolországban jelenleg nem működik magyar kulturális intézet

Benyhe István, a madridi magyar nagykövetség oktatásért és kultúráért felelős szakdiplomatája nyilatkozatában elmondta, hogy három éve dolgoznak ezen a projekten. Több mint 30 éve nem volt magyar lektor spanyol felsőoktatási intézményben. Utoljára Alcalá de Henares egyetemén lehetetett magyart tanulni tantárgyként, de ez a lehetőség az akkori reformok miatt megszűnt.

Győri Enikő madridi magyar nagykövet az aláírás előtt elmondta, hogy nálunk nagy múltja van a spanyol nyelv oktatásának (felsőoktatásban és középiskolában is). Ehhez képest Spanyolországban csak nyelviskolákban, magántanárnál vagy egy államilag támogatott nyelvoktatási program keretében van lehetőség a magyar nyelv elsajátítására.

Forrás: MTI
Kép: www.donquijote.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]