Megnyitotta kapuit az Európa Kollégium

November 20-án nyílt meg az újvidéki magyar diákközpont, az Európa Kollégium. A megnyitón Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette, hogy az intézmény nagyon fontos a vajdasági magyar közösségnek, hiszen teljes kapacitásában 450 magyar ajkú diáknak tud majd szállást biztosítani, emellett szakkollégiumként is működik majd. A továbbiakban a politikus hozzátette, hogy ezzel a lépéssel a vajdasági magyarság régi álma válik valóra, valamint hangsúlyozta, a szakkollégium a magyar és a szerb politika támogatásával jött létre, ami az együttműködést és békés együttélést példázza.

A Vajdaság legnagyobb városában, Újvidéken alakult meg az Európa Kollégium nevet viselő intézmény, mely az eddig szétszórtan élő magyar egyetemistákat gyűjti egy fedél alá. A november 20-án megrendezett megnyitón Potápi Árpád János megjegyezte, fontos, hogy Szerbia és Magyarország kiegyensúlyozott kapcsolatokat ápol, és “ezen az úton kívánunk továbbra is járni, egymást erősítve”. Hozzátette: a vajdasági magyarság jövőjét az itt diplomázó és itt munkát vállaló fiatalok jelentik, mert a nemzet jövője a fiatalok boldogulásán múlik. Magyarország kormánya ezért támogatja a vajdasági magyar felsőoktatásra vonatkozó törekvéseket.

Az intézmény alapötlete 2005-ben fogalmazódott meg, az alapkövet pedig 2008-ban helyezték le, majd vajdasági tartományi és anyaországi forrásokat használva indult meg az építkezés, amely idén júniusban fejeződött be. Az épület összértéke mintegy 1,86 milliárd forint. A 775 millió forint értékű telket, ahol a létesítmény áll, a katolikus egyház adományozta.

Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke a megnyitó után úgy fogalmazott, hogy a beruházás a rendeltetése miatt lényeges: “Segíteni tudunk azoknak a családoknak, amelyek úgy döntöttek, hogy a gyerekeik itthon tanulnak, másrészről olyan közösségi teret alakít ki ez a kollégium, ahol életre szóló értékrendbeli barátságok és kapcsolatok alakulhatnak ki”. A beruházás az értelmi utánpótlásra ad keretet évtizedekre előre, valószínűleg a kollégiumból kerülnek majd ki azok, akik az egész vajdasági magyar közéletet később működtetik. A kollégium célja elősegíteni a vajdasági magyar fiatalok szülőföldön maradását és boldogulását.

Forrás: edupress.hu

Fép: vajdasag.eu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]