Havi hétezer forintot kell fizetnetek, ha nem tanultok tovább

Közel hétezer forintot kell fizetniük havonta azoknak, akik már nem tanulnak tovább, de még nem találtak munkát. Ez a még nyelvvizsgával nem rendelkező volt hallgatókra is érvényes, számos olyan szociális vagy egészségügyi támogatás, segély létezik azonban, amely mentesít a fizetési kötelezettség alól. Erről és a befizetés módjáról írunk az alábbiakban.

December közepén, a diákigazolvány érvénytelenné válása után másfél hónappal kell elkezdeni az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését – vagyis december 16-ig kell bejelentkeznetek az adóhatóságnál, ha idén nem sikerült a felvételi, és egyelőre munkát sem találtatok. Ami szintén fontos: a “majdnemdiplomások”, tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell. 2015-ben 6930 forint az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege.

Hogyan kell befizetnetek a járulékot?

Először is az adóhatóságnak jeleznetek kell, hogy fizetési kötelezettségetek van, a fizetési kötelezettség kezdete utáni 15 napon belül. Ehhez a NAV honlapjáról le kell töltenetek az általános nyomtatványkitöltő programot (ÁNYK), illetve a 15T1011-es nyomtatványt. Az ezekkel kitöltött nyomtatványt el kell küldenetek a NAV-nak, postán, személyesen vagy Ügyfélkapun keresztül. A befizetést ezután intézhetitek banki átutalással vagy csekkel is. A járulékot minden hónapban 12-éig kell befizetnetek.

Akkor természetesen nem kell fizetnetek, ha újabb tanulói vagy hallgatói jogviszonyt létesítettetek, vagy ha munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban álltok. Továbbá abban az esetben is mentesültök a fizetési kötelezettség alól, ha álláskeresési támogatásra, táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy segélyre, gyermeknevelési támogatásra, ápolási díjra vagytok jogosultak. Emellett szociálisan rászorulóként kérhettek mentességet a járási hivataltól.

 

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: oep.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]