Nevek a Trefort kertben

Egyetemünk holokauszt- és második világháborús emlékművét egy éve avatták fel. A Trefort-kertet ölelő bronzcsíkra majdnem kétszáz egykori oktató és hallgató nevét vésték fel. Az emlékművel kapcsolatban 2015. november 17-én a Bölcsészettudományi Kar Kari Tanácstermében könyvbemutatót fognak rendezni. Egy kettős kötetet fognak bemutatni, aminek első részre az emlékmű pályázatra beérkezett terveket, a második pedig a megvalósult emlékmű avatás konferenciájának előadásait tartalmazza.

A megnyitó délelőtt 11 órakor fog kezdődni, és felszólal Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere; Mezey Barna, Egyetemünk rektora és Borhy László, a Bölcsészettudományi Kar dékánja is.
A könyvbemutató után az érdeklődők az emlékmű elkészüléséről láthatnak egy filmet, majd délután kerekasztal beszélgetések lesznek: Ki fér hozzá a múlthoz?, Csillagok, házak, egykor, s ma címmel.

Az emlékmű-pályázatot 2014 tavaszán írták ki. A nyertes tervezetet az MM-csoport (Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Róth János, Szabó Levente, Albert Farkas és Polgárdi Ákos) nyújtotta be.

Az egyetem épületének téglafalára, szemmagasságban a Trefort-kertet körbeölelő bronzcsíkot helyeztek el az áldozatok nevével. Az emlékmű idén elnyerte a Média Építészeti Díjának különdíját, valamint a Budapesti Építészeti Kamara Nívódíját is.

A tavalyi avatási konferencián Mezey Barna elmondta, „ideje megtudnunk, mi történt a falak között, kik hiányoznak, hiszen életük és haláluk akkor is befolyásolja mindennapjainkat, ha keveset vagy éppen sokat tudunk róluk.”

Forrás, kép: www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]