Továbbra sem kell etikai kódex!

Közös tiltakozás az Etikai kódex ellen: Már tizenegy szakmai szervezet (köztük a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Hálózat a Tanszabadságért) utasítja el az elképzelést.

Korábban már hírt adtunk arról, hogy Történelemtanárok Egylete szerint nincs szükség etikai kódexre, és illegitimnek tartják a Nemzeti Pedagógus Kar által készített tervezetet.

Tiltakozásukat a szervezetek közös állásfoglalásban rögzítették, amit október 20-án jutattak el az MTI-hez. Az Etikai kódexet törvény- és alkotmánysértőnek tartják, mivel a Pedagógusok Szakszervezetének az Alkotmánybírósághoz benyújtott panaszában is az áll, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar általánosan kötelező érvényű szabályrendszert alkotott, viszont az NPK az alaptörvény szerint nem jogalkotásra feljogosított szerv. Emellett feleslegesnek tartják, mert részben a “köznevelési törvényben már szabályozott, részben magától értetődő normákat ír elő”.

A kódex szerintük “alapállásában hamis”, mégpedig azért, mert kötelező, jogszabályi érvénye van, mégis önkéntes jogkövetésre hivatkozik, bár a pedagógusi tagság kötelező. Továbbá még jobban csökkenti a pedagóguspálya megbecsültségét: azt sugallja, hogy a pedagógus “erkölcsileg is megrendszabályozandó munkavállaló”, a gyermekek érdekei pedig meg sem jelennek benne.

A Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott Etikai kódexet várhatóan november közepén fogadják el.

 

Forrás: Eduline, Edupress
Kép: alfahir.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]