Együttműködik Debrecen és Kolozsvár egyeteme

Kettős doktori képzésről írtak alá keretmegállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesei szerdán Debrecenben. Az aláírt megállapodás rögzíti, hogy a két említett egyetem hallgatói mindkét intézmény doktori képzésében részt vehetnek. Ez az együttműködés mindkét félnek hasznos több szempontból is.

Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese kihangsúlyozta: a két egyetem több évtizedes együttműködésének újabb állomása a kettős doktori képzésről szóló keretmegállapodás. Ezzel az ott tanulók és az itteni doktoranduszok is megszerezhetik a doktori címet – folytatta – vagyis a végén mind a két egyetem saját oklevélben fejezi ki, hogy a doktorandusz teljesítette a követelményeket. Azt is megemlítette, hogy intézményük lényegi részt vállal közös nemzetpolitikai szempontból a Kárpát-medence egységes oktatási terének megvalósításában.

Soós Anna a kolozsvári egyetem rektorhelyettese azt nyilatkozta, hogy a kettős doktorképzés kiváló lehetőség arra, hogy mindkét oldalról igénybe vegyék a hallgatók a minőségi oktatást és kutatást. A rektorhelyettes megemlítette, hogy az egyetemen jelenleg 47 ezer hallgató folytatja tanulmányait és a magyar tagozat 21 karából 17 karon magyar nyelven zajlik az oktatás. Az egyetemen pillanatnyilag nyolcezer magyar hallgató tanul, köztük vannak magyarországi diákok is.
Varga Zsolt, a DE tudományos igazgatója az elhangzottakat még azzal egészítette ki, hogy a most megkötött keretszerződés már a második az egyetem gyakorlatában.

A doktori képzésben fontosnak tartják, hogy a hallgatóknak a nemzetközi kutatásban is lehetőséget biztosítsanak, ennek a törekvésnek pedig a két egyetem között megszületett kettős doktori megállapodás meghatározó pillanata.

Forrás: MTI, edupress.hu
Kép: link

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]