Duális képzéssel mindenki jól jár

Palkovics László, a felsőoktatásért felelős államtitkár szerint a felsőoktatás átalakításának célja, hogy a munkaerőpiac igényeit kiszolgálja, viszont óvatosnak kell lenni: a változások hatása csak 10-15 év múlva lesz igazán érzékelhető. Az ezzel kapcsolatos gondolatait október 7-én, Sárváron, a XXX. Jubileumi Vezérigazgató Találkozó nyitónapján fejtette ki.

Az államtitkár felhívta a duális képzés lehetőségeire is a figyelmet: különösen a nagyvállalatok vezetőiét, Szombathely példáján keresztül, ahol a legnagyobb munkáltatók összefogásával indulhatott meg idén ősszel a gépészmérnökképzés. Mivel ezzel a képzési formával egy adott régióhoz köthetőek a cégek igényeinek is megfelelő képzettségű szakemberek.

Idén több mint több mint ezer hallgató kezdte meg a tanulmányait ilyen képzési formában, emellett 21 felsőoktatási intézmény 400 céggel kötött együttműködési szerződést.

A magyarországi vállalatok 26 százalékának van valamiféle kapcsolata felsőoktatási intézménnyel. Ezzel szemben az egyetemek költségvetésének csak elég kis része származik a cégek által megrendelt kutatás-fejlesztési tevékenységből.

Kutatás-fejlesztésre 2020-ig jelentős hazai és uniós források állnak rendelkezésre, melyeket ki kell használni úgy, hogy jobban be kell vonni a kis- és középvállalkozásokat a duális képzésbe és a a kutatás-fejlesztésbe is.

Jelenleg a felsőoktatásban részt vevő hallgatók körülbelül tíz százaléka tölt el külföldi egyetemeken legalább egy félévet. Ezt az arányt 2025-ig jelentősen növelni fogják.

Forrás: www.edupress.hu
Kép: www.kormany.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]