Sikerrel zártak a vidéki egyetemek is a pótfelvételi során

Sok hallgató került be a pótfelvételi keretén belül a Szegedi Tudományegyetemre és a Debreceni Egyetemre. Az SZTE-n összesen 6638 elsőéves kezdi meg a tanulmányait ősztől, ebből 492-en a pótfelvételi által jutottak be. A Debreceni Egyetemre idén több mint 8000 hallgató nyert felvételt, akik közül 466 második körös jelentkező volt. A szegedi egyetemre 632-en jelentkeztek a pótfelvételi keretében, és a diákok 78 százaléka be is került az intézménybe. Az SZTE 12 kara közül 9, valamint a Tanárképző Központ hirdetett pótfelvételi lehetőséget. A legtöbben, 142-en a Természettudományi és Informatikai Karra szerettek volna bekerülni, de az Állam- és Jogtudományi Karon is magas volt a jelentkezők száma (140 diák).

A pótfelvételizők körében idén népszerűbbek lettek Szegeden a Gazdaságtudományi, a Gyógyszerésztudományi és a Mérnöki Kar képzései. Magas pontszámra volt szükség a bekerüléshez több szakra is. A Bölcsészettudományi Kar szabad bölcsészet szakjára például 468 ponttal lehetett bejutni, aki pedig állattenyésztés mérnöknek jelentkezett a Mezőgazdasági Karra, annak 438 pontot kellett elérnie.

A Debreceni Egyetemet is sokan (648-an) választották a pótfelvételi során, de idén 15 százalékkal kevesebb hallgatót vettek fel a tavalyi létszámhoz képest. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes szerint ez azzal magyarázható, hogy a minimális pontszámot 260-ról 280-ra emelték az alapképzési szakokon. A legtöbben, 191-en a Gazdaságtudományi Karra adták be a jelentkezésüket, akik közül 151 hallgatót vettek fel. Az Állam- és Jogtudományi Kar létszáma 96-tal, a Természettudományi és Technológiai Karé pedig 49-cel bővült.

A matematika nappali alapképzésre volt a legnehezebb bejutni, ehhez ugyanis 456 pontot kellett elérni. Ugyancsak magas volt a pontszám a szociálpedagógia levelező alapszakon (410 pont) és a nemzetiségi óvodapedagógus szakirány levelező tagozatán is (400 pont). A legtöbb diák a jogász, az igazságügyi igazgatási, illetve a gazdálkodási és menedzsment alapszakra nyert felvételt.

Forrás: www.edupress.hu

Fotó: spajzih.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]