Újabb változások a felsőoktatásban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ismét változásokat szeretne a felsőoktatás terén: a hírek szerint számos intézményt összevonnának és feldarabolnának. Az EMMI szerint sok egyetem és főiskola működése nem hatékony a jelenlegi keretek között, ezért átalakításokat javasolnak, döntés még nincs. A kérdéses sorsú intézményekben munkacsoportok fognak alakulni, melyeknek augusztusig kell kidolgozni a konkrét tervezetet.

Teljesen megszűnne a Nyugat-magyarországi Egyetem. A tervezetet azzal indokolták, hogy volt olyan időszak, mikor az egyetem nem tudta kifizetni az alkalmazottakat. Ezzel kapcsolatban az egyetem közleményt adott ki, melyben igyekezett eloszlatni a kétségeket.

A mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kar és a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ is már korábban bejelentette, hogy leválik az egyetemről.

A NYME magját alkotó soproni Erdőmérnöki Kar és a többi köré épült kar is önálló egyetemmé alakulna.

A győri Apáczai Csere János Kar jelenleg a soproni központú NYME-hez csatlakozott. A reformok bevezetése után viszont az „egy város egy egyetem” elv szerint a győri Széchenyi Egyetemhez kerülne.

Budapesten az Állatorvostudományi Egyetem 2000-ben a gödöllői központú Szent István Egyetem kara lett. Sikeresen működik, mivel a hallgatók 60%-a külföldi, és a bevételek 80%-a saját bevétel, így újra létrejöhetne önálló állatorvos-tudományi egyetemként.

A Corvinus Egyetem sem maradna érintetlenül. A terv szerint a három budai kar (kertészeti, élelmiszer-ipari és tájépítészeti karok) teljesen leválna és az agrárprofilú Szent István Egyetemhez tartozna.

Palkovics László államtitkár nyilatkozott az Indexnek ezzel kapcsolatban: megvizsgálják azt a lehetőséget is, mennyiben lenne működőképes, ha a karok mégis maradnának a Corvinusnál, de intenzív együttműködésbe kezdenének Gödöllővel. Továbbá érintetlenül hagynák a Corvinus közgazdasági képzéseit.

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]