„Korszakváltás az Egyetem életében”

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2015. június 25-én a Bölcsészettudományi Karon emlékezett arra, hogy az Egyetem 235 évvel ezelőtt költözött hivatalosan Nagyszombatból Budára. A Budai Királyi Egyetem új székhelyét 1780. június 25-én avatta fel gróf Pálffy Károly alkancellár a Budavári Királyi Palotában. (Az intézményt nemsokára, 1784-ben a Duna túlsó partjára, Pestre költöztették.) Az ünnepségen résztvevőket Mezey Barna rektor köszöntötte, a rendezvényen beszédet mondott Dezső Tamás, a Bölcsészettudományi Kar leköszönő dékánja és Borhy László, a Bölcsészettudományi Kar következő dékánja. Az ünnepségen közreműködött a BTK Zenei Tanszék Pro Musica Vegyeskara, vezényelt Boruzs Barbara.

Mezey Barna hangsúlyozta, az 1780-as év korszakváltást jelent Egyetemünk életében. Az Egyetem alapítását követően a Budára költözéssel teljesedett ki az egyetemalapító Pázmány Péter elképzelése, amely szerint az ekkorra három fakultással működő intézmény az „ország kulturális fővárosában” kapott végleges elhelyezést. A rektor elmondta, a mai nappal új szakasz indul Egyetemünk és a bölcsészkar életében, hiszen Dezső Tamás dékán közel tíz év után adja át a dékáni láncot Borhy László megválasztott dékánnak. Mezey az Egyetem vezetése nevében köszönetet mondott a leköszönő dékánnak, aki szilárdan helytállva, mindvégig átgondoltan vezette az ország egyik legkiválóbb karát. Rektor úr a Tripartium egy példányával ajándékozta meg Dezső Tamást.

Dezső Tamás a Prédikátor könyve 3. fejezetéből idézett leköszönő beszéde kezdetén. Hangsúlyozta, 2006 óta tartó dékáni működése alatt mindenkor a Kar érdekeit szem előtt tartva döntött: az elmúlt közel egy évtizedben közel 20 ezer diplomát adott ki a Kar, felpezsdült az egyetemi közélet, kimagasló sikereket értek el a Kar oktatói és hallgatói. Dezső dékán úr „önálló galaxisnak” nevezte a bölcsészkart, amelynek közössége a tudás templomát építve és őrizve végzi munkáját. Köszönetet mondott kollégáinak, vezetőtársainak és családjának, valamint örömét fejezte ki, hogy barátjának, Borhy Lászlónak adhatja át a stafétát. „Nem az én érdemem, hogy itt tartunk, óriások vállán álltam. Óriási megtiszteltetés, hogy az első sorban harcolhattam” – tette hozzá az ókori falanx csatarendre utalva. A dékán úr beszédét felállva tapsolta meg a Kar és az egyetem közössége.

A dékáni lánc átadását követően a Kar 205. dékánjaként köszöntötte Borhy László az ünnepség résztvevőit. Kiemelte, a közösség, a tudományos kutatás és a nemzetközi kapcsolatok hármasával középpontban folytatja a dékáni munkát. A régészprofesszor a dékáni megbízatással összefüggésben elmondta, egy kezdődő ásatás előtt sem tudja, hogy pontosan mi vár rá, de az új helyzetben is az őt támogató csapatra támaszkodva lát neki a munkának. Az új dékánt dékánhelyettesként Boros Gábor egyetemi tanár, Borsodi Csaba habilitált egyetemi docens, Hamar Imre egyetemi tanár és Horváth Krisztina habilitált egyetemi docens segíti majd. Borhy professzor hangsúlyozta: büszkeséggel és felelősségtudattal veszi át a jó állapotú, rendezett kart. A Nagyszombati himnuszt követően állófogadás zárta az ünnepséget.

A cikk az Elte.hu-n jelent meg 2015. 06. 26-án.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]