Szerdán tesztelik a kompetenciát

Közel 270 000 diák fogja szerda reggeltől írni az országos kompetenciamérés feladatlapjait.

A 6., a 8. és a 10. évfolyamosok töltik ki a teszteket, mindenki, kivéve a sajátos nevelési igényű diákokat: ez a 6. évfolyamon 92 179, a 8.-on 89 145, a 10.-en pedig 87 285 diákot jelent – összesen 2872 iskolát (3589 telephelyet) érint a felmérés.

Az azonos évfolyamon tanulók mind egyforma feladatsort kapnak – tehát sokak számára kifejezetten nehezek, sokaknak pedig nagyon könnyűek lesznek majd a feladatok. A mérés célja a tanulók képességeinek, készségeinek vizsgálata.

A mérés megírása előtt vagy után a tanulók megkapják a tanulói kérdőíveket – ezek a diákok szociokulturális hátterét vizsgálják. Az ezekre érkezett válaszokat vetik össze a feladatlapok eredményeivel, a kapott összefüggések rendkívül fontosak: például hogy általában lehetséges-e a jelentősen az átlag alatti jövedelemmel rendelkező, leszakadó térségben élő családok gyermekeinek megközelíteniük egy fővárosi, átlagos jövedelmű családból származó gyermek eredményeit.

A tanulói kérdőívek kitöltése a családok számára önkéntes, mivel olyan kérdéseket is tartalmaznak, amelyekre esetleg nem szívesen válaszolnak. Ugyanakkor az Oktatási Hivatal külön levélben figyelmeztette az iskolákat arra, hogy a kitöltött kérdőívek tartalmát nem ismerhetik meg, és tájékoztatta őket azok helyes kezelési szabályairól.

Forrás: eduline via MTI

Kép: internationalschoolparent.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]