Mit csinál épp az Átlátszó Oktatás?

Egy rövid összefoglalót olvashattok arról, hogy épp milyen megindított perei vannak folyamatban az Átlátszó Oktatásnak, illetve milyen eljárásokat indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

A Semmelweis Egyetem több okból is felkerülhet a listára. Először is az SE-tól szerették volna megtudni mennyi pénzt keresnek az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat tisztségviselői, azonban az egyetem válasza szerint közvetlenül az EHÖK-öt kell ilyen kérdésekkel keresni. Az EHÖK azonban visszairányította az Átlátszó Oktatást az egyetemhez arra hivatkozva, hogy nincs pontos összesítésük a kifizetésekről, mert a végső szót minden esetben a dékán mondja ki. Mivel a tizenöt napos határidő eredménytelenül telt az ügyben, a NAIH-hoz fordultak.

Mindemellett az SE üzemeltet egy honlapot, melyen a közérdekű adatigénylés módját ismertetik, azonban sajnos nem a megfelelő módon. A tájékoztatás szerint meg kell adni az igénylő nevét, lakóhelyét és telefonszámát is, míg a törvény szerint csak az igénylés teljesítéséhez szükséges legkevesebb adatot kérhetnék be (így nem kötelező nevet megadni). Adatot attól lehet igényelni, akinél az megtalálható, ha pedig több helyen is elérhető, akkor azt minden helyről ki lehet kérni. Ezzel szemben az SE gyakorlata szerint náluk feladatkörönként ki kell keresni, hogy melyik adat előállítása melyik szervezeti egység feladata, és azt kell megkeresni. A felmerült hiányosságok miatt a NAIH-hoz fordultak.

Az Átlátszó Oktatás adatigénylést adott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához, kérve a kancellárok pályázatainak kiadását. Az EMMI ennek nem tett eleget, így a bíróságon fog döntés születni az ügyben.

A KLIK-től azt szeretnék megtudni, hogy valóban vizsgálat folyik annak a tanárnak az ügyében, aki a szombathelyi Savaria iskolában pénzért cserébe adott tanulmányi előnyöket a diákjainak. Közérdekű adatigénylést adtak be, amelyre a KLIK nem válaszolt így a NAIH eljárását kezdeményezték.

A Szegedi Tudományegyetem az SE-hez hasonlóan két okból is felkeltette az Átlátszó Oktatás figyelmét. Néhány HÖK-közelinek tűnő szerződést szerettek volna kikérni, melyeket az egyetem többszöri kérésre sem adott ki, másrészt a Szeniori Testület miatt mely tagjainak névsorát szerették volni kikérni.

Forrás: oktatas.atlatszo.hu

Kép: Facebook.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]