ShopAlike.hu ötletverseny – íme, a győztesek!

Február közepén véget ért az egyetemi és főiskolai tanulók számára kiírt ShopAlike.hu ötletverseny, ahol a szakmai zsűri a legjobb marketingkommunikációs pályázatokat értékelte.

A 2014 őszén meghirdetett pályázaton a diákoknak egy marketingkommunikációs stratégiát kellett készíteniük esszé vagy prezentáció formájában, amit később az oldalt működtető Visual Meta GmbH marketingszakemberei bíráltak el.

A vállalkozó szellemű diákok január utolsó napjáig küldhették el pályázataikat. Legnagyobb számban debreceni és budapesti egyetemistáktól érkeztek a pályázatok, de pécsi, szegedi, zalaegerszegi és más vidéki intézmények diákjai is indultak a versenyen, sőt, még szegedi Erasmus-osok is küldtek pályázati anyagot.

A feladat egy komplett marketingkommunikációs stratégia elkészítése volt, így általában előkelőbb helyen végeztek a jól strukturált, részletesen kidolgozott pályázatok. A tartalomra vonatkozóan viszont nem volt különösebb megkötés, így akár egy-egy kreatív, egyedi ötlettel is fel lehetett hívni a zsűri figyelmét.

A kiírásnak megfelelően a legjobb három pályázat részesült díjazásban. Az első és harmadik helyen a BME diákjai végeztek, a második helyet a Debreceni Egyetem egyik tanulójának sikerült elhoznia.

A helyezettek készségesen válaszoltak a ShopAlike kérdéseire, amikből néhány érdekes dologra is fény derült. Az új ötletek nem menetrendszerűen jönnek, így nehéz pontosan meghatározni a munkával töltött időt, de a 30 diából álló prezentáció vagy 2000 szavas esszé elkészítése – napi néhány órás munkával számolva – körülbelül másfél-két hétbe telt a nyertesek elmondása szerint. Mindhárman hasznosítani tudták az egyetemen tanult elméletet, de a korábbi szakmai és személyes tapasztalataik még ennél is nagyobb segítséget jelentettek a pályázatírásban. Érdemes tehát minél előbb belevágni az ötletelésbe, hiszen amellett, hogy hasznos tapasztalatokkal gazdagodhatunk, még az önéletrajzunkban is jól mutatnak a hasonló szakmai versenyek.

Az már eddig is nyilvánvaló volt, hogy a fiatalok otthon érzik magukat az online világban, de a beérkezett pályázatokból az is kiderült, hogy egy kis szorgalommal és háttértudással a birtokukban átlátják a hazai online kereskedelem piacát, és képesek átfogó szakmai következtetések levonására. Persze az elmélet és a gyakorlati megvalósítás között nagy a különbség, de kreatív ötletekben nincs hiány, és ha hasonló versenyekkel sikerül fenntartani a fiatalok érdeklődését, a magyar marketing szakma biztosan reményteli jövő elé néz.

A pályázat kiírása és a nyertesek névsora az ötletverseny hivatalos oldalán található. Érdemes figyelemmel követni az oldalt, hiszen a nagy sikerre való tekintettel a ShopAlike.hu ötletverseny hamarosan újra elindul!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]