Finn állami kitüntetés kap az ELTE rektora

Pasi Tuominen nagykövet a Finn Oroszlán Lovagrend Parancsnoki Érmét adományozza Mezey Barnának, az ELTE rektorának.

A magas rangú finn állami kitüntetést 2014. december 16-án délután, ünnepélyes keretek között adják át a skandináv ország magyar Nagykövetségén. Az átadást követő fogadáson elbúcsúzik Leena Pasanen asszony, a Finnagora finn kulturális és tudományos központ igazgatója, és ezzel együtt bemutatkozik az új igazgató, Cita Högnabba-Lumikero asszony.

Mezey Barna jogtörténész, a magyar alkotmány- és jogtörténet tudósa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 2010. augusztus 1-je óta az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, második ciklusát 2014 augusztusában kezdte meg. 1953-ban született Debrecenben, 1983 óta egyetemünk oktatója. 1993 óta vezeti az Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékét, 2000 és 2008 között az ELTE jogi karának dékánja volt. A professzor kutatási területe a magyar és európai büntetés-végrehajtási jog története, a börtönügy, a rendvédelem és a rendőrségek története, illetve a magyar és európai parlamentarizmus története. Népszerűségét mutatja, hogy a diákok számos alkalommal választották az év kiváló oktatójának.

Korábban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa 2012. szeptember 4-én ünnepi közgyűlés keretében adományozott Doctor honoris causa címet Sauli Väinämö Niinistö-nek, Finnország államfőjének. A finn köztársasági elnök díszdoktorrá avatást követő beszédében kiemelte: “Finnország elnökeként különösen jól esik neki, hogy éppen attól a felsőoktatási intézménytől veheti át a megtisztelő címet, amelyben már az 1860-as évek tanítják a finn nyelvet.”

(elte.hu nyomán)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]