Terítéken a Társadalomtudományi Kar lapja: a TátKontúr

Következő állomásunk a TátKontúr kari lap. Az újságról, terveiről Sipos Alexandrát, a lap főszerkesztőjét kérdeztük.

A TátKontúr elődje, a KisTáska 2003-tól volt a TáTK kari lapja, majd 2008 szeptemberében indult útjára a TátKontúr Balogh Mariann akkori főszerkesztő vezetésével. “Az ELTE TáTK 2003. szeptember 1-jén kezdte meg működését a Lágymányosi Campuson. A KisTáska megszűnése után, fiatal karként továbbra is szüksége volt egy saját  lapra, amely a társadalomtudományokra fogékony hallgatók érdeklődését kielégítheti a Karhoz kapcsolódó információkkal, a közéleti, tudományos és kulturális életről szóló, valamint a társadalomtudományi területekhez kapcsolódó írásokkal” – magyarázta Sipos Alexandra, a jelenlegi főszerkesztő.

Az újság októberi száma már elérhető, a novemberi pedig hamarosan jelenik meg nyomtatott formában, míg a decemberi szám a tervek szerint hónap elején jelenik majd meg. A nyomtatott megjelenéstől függetlenül a TáTK Hallgatói Önkormányzatának honlapján megtalálhatóak az eddig kiadott lapszámok.

“A weblapkészítőnk – nyilatkozta Alexandra -, egy saját holnap elkészítésén is fáradozik, ahova felkerül legalább két évre visszamenőleg az összes cikk és kép, hogy a TáTK-s hallgatók múltidézés gyanánt át tudják pörgetni a lapszámokat. A saját honlap megléte kulcsfontosságú, ugyanis a tavalyi évben többször okozott problémát a megjelenés a közbeszerzési eljárások miatt, így a lap kiesett a hallgatók tudatából, nem látták lépten-nyomon azt, és egyre kevesebb emberben merült fel az a kérdés, hogy „Na, mikor jelenik meg a TátKontúr nyomtatásban?”. Nagy boldogság számunkra az általunk befektetett munka gyümölcsét viszontlátni és a kezünkben tartani”.

Az újság felépítéséről így mesélt Alexandra: “Az újság szerkezetén nem változtattunk, hosszú évek óta nyitánnyal és az impresszummal indul az újság, ezeket pedig a hat rovat követi: KÖZelítő, HÖKéletes, Interkultúra, Terítéken a tudomány, Kül-ügyes és Ajánló”.

TátKontúrA KÖZelítő, ahogy a nevében is benne van a Kar kulturális és közéleti eseményeiről számol be, olykor a Kar dolgozóival és hallgatóival készítenek interjúkat. A HÖKéletes elsősorban a TáTK Hallgatói Önkormányzatával foglalkozik, ösztöndíjakról, a Szakos Hallgatói Érdekképviseletekről, TDK-ról jelennek meg cikkek. Az Interkultúra rovat a társadalom sokszínűségével foglalkozik, de a Terítéken a tudomány rovat kapcsolódik leginkább a társadalomtudományokhoz, mivel itt jelennek meg cikkek kutatásokról, elméletekről az előadásokon leadott anyagokhoz kapcsolódó érdekességekről. A Kül-ügyes tartalmazza a nemzetközi kapcsolatok elméleteit, elemzéseket és külföldi ösztöndíj lehetőségek felhívásait, beszámolóit is.

Alexandra elmondása szerint visszatérnek az újság megszokott megjelenési rendjéhez és határidejéhez, melyek az utóbbi időben háttérbe szorultak. Az online megjelenés kérdése is lényeges pont, mely meghatározó lehet az újság ismeretségének és talán elismertségének növelésében is.

Humán-erőforrás problémára is keresik a megoldást toborzás útján, mind újságírók, mind fotósok tekintetében. A lap Facebook oldala nagy segítséget nyújt ebben, de a Heti Hétfői Hírlevélben is állandó jelleggel hirdetik: cikkírók jelentkezését várják a tatkontur@gmail.com e-mail címre. Szóval, akit érdekel az újságírás és szeretné kipróbálni magát, tagja lenni a szerkesztőségnek, jelentkezzen bátran.

“Leginkább azt szeretném, ha a szerkesztőség tagjai jó viszonyt ápolnának egymással, tudnának hatékonyan együttműködni az újság megjelenése érdekében, így a szerkesztőségi ülések nem nyűgöt és plusz egy kötelező feladatot jelentenének, hanem időt arra, hogy szabadjára engedjünk a gondolatainkat, és közösen találjuk ki, hogy miről írjunk legközelebb a TáTK-s hallgatóknak” – mesélte Alexandra.

A jövőbeni tervek között szerepel, hogy ismét sikeres és elismert lap legyen a TátKontúr, egy stabil szerkesztőséggel és kiszámítható megjelenési lehetőségekkel. Ehhez hozzá tartozik, hogy – mint a múltban – most is jó eredményeket érhessenek el a DUE Diákmédia pályázatain, vagy a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület (MESE) díjai tekintetében.

A TátKontúr egy rendkívül érdekes, hasznos lap, mely fontos információkat közöl ösztöndíjakról, TDK-ról, mindenről, ami hasznos lehet egyetemi életetek során. Megismerhetitek magát a Társadalomtudományi Kart, de annak is kellemes olvasmány lehet, aki csak egy kis kikapcsolódásra vágyik.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]