Jelentős eltérések a tandíjak és az ösztöndíjak között az EU-ban

Az Európai Unió tagállamaiban jelentősek az eltérések mind a tandíjak, mind az ösztöndíjak között az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb kimutatások szerint.

A közlemény szerint alig változtak jelentősen a tandíjfizetési rendszerek az Unió tagállamaiban. Az egyetlen olyan tagállam ahol eltörölték a 2007-ben bevezetett tandíjat, az Németország volt.

Teljesítményhez kötött a tandíjfizetés Észtországban, Magyarországon, Csehországban, Spanyolországban, Horvátországban, Ausztriában, Lengyelországban és Szlovákiában.

Az Egyesült Királyságban kerül a legtöbbe egyetemre járni. Itt a tandíjat a végzést követően kell fizetni, amikor a diplomás jövedelme egy bizonyos szintet átlép. Viszonylag magasak a tandíjak a bizottság szerint még Írországban, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Hollandiában és Szlovéniában is.

A nem csak az uniós országokra, hanem összesen 33 országra kiterjedő jelentés szerint 9 olyan ország van, ahol mindenki köteles fizetni, aki alapképzésben tanul, viszont több olyan ország is van ahol egyáltalán nincs tandíj. A legtöbb országban a diákok kevesebb mint fele részesül ösztöndíjban; összesen kilenc olyan ország van, ahol minden hallgató, vagy legalábbis a diákok többsége kap ösztöndíjat.

A magyarországi tandíjrendszert ismertető rész 2012. októberi adatai szerint a magyar hallgatók 43 százaléka fizetett tandíjat, amely az alapképzésben évi 230 ezer és 1,6 millió forint között volt. A hallgatók 15 százaléka kapott emellett minimum évi 119 ezer forintos ösztöndíjat rászorultság alapján, és az állami finanszírozású képzésben tanulók 22 százaléka részesült teljesítmény alapján járó ösztöndíjban, amely a törvény szerint minimum 59 ezer forintot jelent egy tanévben.

Forrás: edupress.hu

Kép: ujnemzedek.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]