Újabb felsőoktatási rangsorra került fel az ELTE

Hat magyar egyetem mellett, közülük a legelőkelőbb helyen került fel az ELTE a Webometrics 2014. júliusi rangsorára, amelyet az egyetemek webes láthatósága alapján állítottak össze.

A rangsor első 1000 legjobbja között a 394. helyet megszerző ELTE mellett a BME, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Közép-európai Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem szerzett magának helyet. A leginkább „látható” egyetemek közé tartozik a Harvard, a MIT, a Stanford és a Columbia.

És hogy mi ez a „láthatóság”? A Webometrics-lista készítői nem az egyetemi oldalak látogatottságát figyelik, hanem azt, hogy az interneten mennyire „látható” egy-egy intézmény. Az összpontszám felét az adja, hogy hányan linkelik be az egyetemek különböző oldalait, de számít, hogy hány, az egyetemhez kapcsolódó oldalt, hivatkozást vagy dokumentumot talál a Google és a Google Scholar, és az is, hogy az intézmények kutatóinak, oktatóinak hány publikációja lelhető fel a legfontosabb tudományos folyóiratok honlapján.

Az így elkészült listát többször összevetették már más felsőoktatási rangsorokkal, és az összehasonlításokból kiderült, hogy sok minőségi oktatást nyújtó, eredményes intézmény rosszul áll a láthatóság terén, főképp annak is köszönhetően, hogy sokan nem indítanak e-learninges kurzusokat, vagy nincsen megfelelő anyagi hátterük a kiterjedt internetes megjelenések biztosítására.

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]