Felvételi fellebbezés

Nem sikerült a felvételi, de úgy érzitek igazságtalan az eredmény? Fellebbezhettek! Nézzük hát, mi pontosan ennek a lehetőségnek a módja/menete és pontos határidői, hiszen ezek betartása igen fontos, pláne a kényes téma kapcsán.

Bárki élhet a fellebbezés lehetőségével, ha úgy érzi, sikertelen érettségije valamely igazságtalan megítélés következtében lett az, nem pedig önhibából. A kérvény benyújtását a besorolási döntés (más néven ponthatárok; idén július 24-e) közzétételétől számított 15 napon belül tehetik meg az érintettek szabály szerint. Mivel idén elektronikusan kapták meg a leendő hallgatók az értesítést, ezért a 15 napot ezúttal a ponthatárok közzététele utáni első e-felvételis belépéstől számítják.

A hivatalos kérvényt a Felvi kérvénytárából lehet letölteni, amelyben pár soros indoklással pontosan meg kell határozni a vélt szabálytalanságot, amit a felvételiző tapasztalt. (például a felvételi pontszámok hibás összegzése stb.) A kész kérvényt pedig a emberi erőforrások miniszterének megcímezve az Oktatási Hivatalnak (1380, Budapest, Pf. 1190) kell elküldeni.

Ezután következik a fellebbezés elbírálása, amelynek határideje 40 nap. Ha szükséges, ezt még 40 nappal hosszabbíthatják, de valóban csak indokolt esetben. A levél kézhezvételét követően először az Oktatási Hivatal vizsgálja meg a kérelmet, s ha jogosnak találja, módosítja határozatát 30 napon belül. Másik esetben, ha nem találják indokoltnak a kérvényt, akkor a határidőt követő 5 munkanapon belül felterjesztik azt az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely végül elbírálja a kérelmet.

Ha igazságtalanság ért Titeket, mindenképpen éljetek ezzel a vissza nem térő lehetőséggel, hiszen ezért van, s akár ezen is múlhat a továbbtanulásotok! Bizonyos esetekben azonban nem érdemes fellebbeznetek: ilyen például a dokumentumok (nyelvvizsga stb.) utólagos/határidő utáni pótlása vagy a felsőoktatási intézményben tett gyakorlati vizsga sikertelensége. Sok sikert mindenkinek!

További részletes információkat itt találhattok a fellebbezésről.

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]