Megalakult a CENTRAL egyetemi hálózat

2014. május 20-án öt közép-európai egyetem hozta létre a CENTRAL konzorciális hálózatot: hazánkat az Eötvös Loránd Tudományegyetem képviseli a programban.

A berlini Humboldt Egyetem, a prágai Károly Egyetem, a Varsói Egyetem, a Bécsi Egyetem és az ELTE összefogásának célja, hogy fejlessze a regionális oktatási és kutatási együttműködéseket.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a berlini Humboldt Egyetem, a prágai Károly Egyetem, a Varsói Egyetem és a Bécsi Egyetem hozta létre a CENTRAL (Central European Network for Teaching and Research in Academic Liaison, Közép-európai Oktatási és Tudományos Hálózat) konzorciális egyetemi hálózatot. Az alapítási dokumentumot a közép-európai egyetemek vezetői 2014. május 20-án, Berlinben írták alá.

A CENTRAL hálózat célja, hogy elmélyítse és továbbfejlessze a már meglévő regionális tudományos és oktatási együttműködéseket, kiaknázza az azokban rejlő tudományos potenciált, valamint új együttműködési lehetőségeket tárjon fel. A hálózati együttműködésnek köszönhetően az együttműködő felek mindegyike szakterületének erősségét kínálja a programban, így európai szintű kiemelkedő tudományos kutatási és oktatási projektek születhetnek meg, közös kutatások és képzések jöhetnek létre. Az elkövetkező időszakban a résztvevők további intézmények bevonását tervezik: az interdiszciplinaritásnak teret engedve kulcsfontosságú, hogy a projektben hálózati multilaterális együttműködések alakulhassanak.

Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora elmondta: „Egyetemünk 450 felsőoktatási intézmény megbízható partnereként és a világ nyolc rangos egyetemi szervezetének aktív tagjaként örömmel csatlakozott a CENTRAL konzorciális programhoz. Bízunk abban, hogy a közép-európai partnereinkkel kötött stratégiai szintű együttműködés segíti oktató-kutatóinkat a jövőbeli európai szintű pályázati együttműködésekben, hallgatóinknak pedig számos mobilitási lehetőséget kínál.”

Forrás: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]