Új félév, újabb tüntetések: blokád a BTK-n

A HaHa egyetemfoglalással kezdte az új félévet: indoklásuk szerint azért akasztják meg most az oktatást az egyetemen, mert félő, hogy később már nem lesz mit megakasztaniuk.

A BTK-n a tavaszi szemeszter nem indult zökkenőmentesen: a Hallgatói Hálózat kb. 30 aktivistájával több előadást is megszakított a karon a délelőtt folyamán, hogy ezzel is kifejezzék felháborodásukat a felsőoktatást érintő átalakítások miatt. 11 órakor már csak alig néhány teremben tartottak tanórákat az „egyetemfoglalásra” való tekintettel, a dékán (,ahogy néhány tanulni kívánó hallgató is) elítélte az akciót.

Délre a Médiaintézet 34-es termében összegyűlt 100-130 diák megszavazta, hogy blokád alá veszik az egyetemet, ahol a délutáni akciósorozat folytatását is próbálták megtervezni. 3 órakor a  Deák téren tartották meg a tüntetést, ahol már ezernél is többen gyűltek össze. A beszédek végével a tömeg a Bölcsészkar felé indult, hogy ott folytassák a hallgatói fórumot. Több termet is megtöltöttek, de még így sem fért el mindenki, a kinn rekedtek felvetették, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemet vegyék célba. Végül néhány százan átvonultak a Corvinus épületéhez (az útvonalat az addigra megjelenő rendőrök biztosították), de itt nem járt osztatlan sikerrel a blokád: „nem ütköztünk a Közgázon ellenállásba, de támogatásba se”- tudatták a Színművészetiben összegyűltekkel a szervezők. A Fővám térről visszafelé tartó diákok megálltak a Nemzeti Múzeumnál, hogy a lépcsőn elszavalják a Nemzeti Dalt, és felolvassák a hat pontos kiáltványukat, majd folytatták útjukat az SZFE felé.

A Színművészetin összegyűlt 500-600 diák azon vitatkozott, hogy megpróbáljanak -e bevenni újabb egyetemeket, vagy inkább összpontosítsák erejüket a már blokád alá vont BTK-n, miközben a szervezők folyamatosan

egyeztettek a többi egyetem előtt várakozó társaikkal. A megszavazott döntés értelmében hamarosan visszafordultak a BTK-ra, hogy még kapuzárás előtt odaérjenek. Az este már oldottabb hangulatban folytatódott: a diákok szendvicseket készítettek, pizzát rendeltek, a Kistehén zenekar rögtönzött koncerttel szórakoztatta az éjszakára is ott maradt hallgatókat.

A HaHa tervei szerint reggelig biztosan a Múzeum körúti campuson maradnak. Dr Dezső Tamás dékán úr közleményében egyet nem értését fejezte ki a tüntető diákság eszközeit illetően, és továbbra is a „tárgyalásos módszert, a felsőoktatás jövőjéért felelős szakmai fórumokon keresztüli érdekérvényesítést tartja egyedül üdvözítőnek.” Mivel a „teremigénylés” nem az egyetemi szabályzatnak megfelelően történt, engedély nélküli rendezvénynek tekinti a dékán az eseményt, ennél fogva minden felelősség a szervezőt terheli.

Képek forrása: https://www.facebook.com/hallgatoi.halozat

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]