ELTE Hallgatói Fórum – első kézből

A hallgatói fórum történései percről-percre.

20:52 - ELTE Online Csapat

Ezzel véget ért a mai demonstráció. A következő alkalom december 12-én, szerdán lesz délután négykor a BME főépületénél. 16:00-kor kezdünk mi is, kövessétek élőben az eseményeket az ELTE Online oldalán!

20:39 - ELTE Online Csapat

A tüntetés zárásaként elmondták, hogy ez még csak a kezdet. Várják, hogy  sztrájkbizottságokat szervezzenek az egyetemeken. Hozzátették, hogy a diákoknak, a tanároknak, oktatóknak, szülőknek és mindenkinek nemet kell mondania a felsőoktatás ilyen irányú átalakítására.

20:28 - ELTE Online Csapat

A tüntetők úgy döntöttek, hogy nem állnak meg a Kossuth téren, hanem a Lánchíd felé folytatják útjukat. Információink szerint ez lesz a mai tüntetés utolsó állomása.

20:16 - ELTE Online Csapat

A tüntetők úgy határoztak, hogy továbbmennek a Lánchídhoz. Ez lesz a ma esti megmozdulás utolsó állomása.

20:08 - ELTE Online Csapat

A Parlament előtt a HaHa egyik képviselője röviden újra elmondta, a Lágymányoson megfogalmazott öt pontot. Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja támogatását fejezte ki az összefogással kapcsolatban.

Szerdán, vagyis december 12-én négy órakor mindenkit várnak a BME-re a következő tüntetésre. Bejelentették, hogy december 17-én újabb megmozdulást szerveznek, amire mindenkit – nem csak a hallgatókat és oktatókat – várnak.

19:52 - ELTE Online Csapat

Megérkeztek a tüntetők a Kossuth térre, ahol már egy kisebb ellenzéki politikusokból is álló tömeg várta őket.

19:46 - ELTE Online Csapat

Az Alkotmány utcában járnak a tüntetők. Onnan már látni a Parlament épületét. Lassan megérkeznek és kiderül, lesz -e reakció.

19:39 - ELTE Online Csapat

Bajcsy-Zsilinszky útnál járnak éppen. A menet elején egy hosszú transzparens: “Aki hülye, az is marad”. Információink szerint a szervezők sem tudják még, hogy mi lesz, ez csupán egy spontán ötlet volt, hogy a Parlament elé vonuljanak.

19:35 - ELTE Online Csapat

A Parlamentben a jövő évi költségvetésről vitáznak a képviselők. Eközben a tüntetők, néhány dobossal gazdagodtak. Az egyre hangosabb tömeg, már elhagyta a Deák Ferenc teret, néhány perc múlva megérkeznek a Kossuth Lajos térre.

19:11 - ELTE Online Csapat

Tovább hömpölyögnek a Deák tér felé a Kossuth térre. Még mindig rendőrök biztosítják az utat, a tömeg jókedvűen skandál.

19:07 - ELTE Online Csapat

Megérkeztek az ELTE BTK épülete elé. Azt kiabálják: “Szabad egyetem!” és hogy “Gyertek velünk!”.  Úgy tűnik, még mindig nem késő csatlakozni. Hamarosan továbbindulnak a Kossuth tér felé.

19:01 - ELTE Online Csapat

Információink szerint nagyjából 2000-en vannak a tüntetők, és egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Az autósok dudálással és kiabálással támogatják a tömeget, de még a környező házakból is kihajolnak és biztatják a felsőoktatás jövőéért demonstrálókat.

18:53 - ELTE Online Csapat

A tüntetők először az ELTE BTK épülete felé veszik az irányt, az Astoria után továbbra is a Kossuth tér a cél. A tömeg előtt rendőrautó halad és biztosítja az utat az egyik oldalon. Jelenleg a Vámház körúton tartanak a bölcsészkar felé.
Minden békés, a demonstrálók felváltva kiabálják, hogy “Hoffmann Rózsa mondjon le” és hogy “Nem hagyjuk.”

18:44 - ELTE Online Csapat

A tömeg elérte a Corvinus Egyetem épületét. A rendőrök folyamatosan terelik el a forgalmat, így a tüntetők végig az úton tudnak haladni. Továbbindulnak: a cél a Kossuth tér.

18:33 - ELTE Online Csapat

Mivel a tüntetést nem jelentették be előre, ezért a rendőrök elállták az utat a Mester utca irányába. Ezzel gyakorlatilag biztosították az utat a demonstrálók számára.

18:22 - ELTE Online Csapat

A szervezők kérésünkre elmondták, hogy a  hídfoglalás célja a figyelemfelhívás. Úgy fogalmaztak, hogy az EMMI ma megjelent  képmutató közleményére kívánnak ezzel reagálni és egyben tiltakozni ellene.

18:16 - ELTE Online Csapat

A tüntetők továbbra is teljes szélességében lezárják a hidat, azonban elindultak Pest felé. Az időközben kialakult kocsisor lépésben követi őket. A cél egyelőre bizonytalan.

18:13 - ELTE Online Csapat

A tömeg most átvonult a Petőfi híd budai hídfőjéhez, ahol a 4-es 6-os villamosnál lévő egyik zebránál állják el az utat. Az első sorban óriási transzparenst tartanak: “Nem hagyjuk. Az egyetem a miénk”. A villamost néha átengedik a hídon, az autóval közlekedőknek azonban muszáj másik hidat választaniuk.

17:58 - ELTE Online Csapat

“Tudassuk mindenkivel, hogy ez még csak a kezdet, nem adjuk fel” Nagy Dávid, HÖOK elnök

17:58 - ELTE Online Csapat

A résztvevők a hídfoglalás mellett döntöttek, illetve megbeszélték, hogy holnap délelőtt 11-kor folytatják a fórumot.

17:47 - ELTE Online Csapat

A szegedi fórumon több, mint 500-an vannak, ők is elfogadták a lágymányosiak 5 pontját. Együttműködés mindenképpen lesz.

Most a konkrét lépésekről szavaznak. Három fő javaslat közül kell dönteniük a résztvevőknek.

17:37 - ELTE Online Csapat

Csak úgy záporoznak a különböző javaslatokat, egyesek kisebb, mások nagyobb sikert érnek el. Az előző hozzászólás szerint munkacsoportokban több egyetemi termet is elfoglalnának a hallgatók. Így egyesülhet az egyetemfoglalás és a munka.  Volt olyan, aki szerint az elmúlt egy év nem hozott eredményt, ezért teljesen más módon kellene fellépni.

17:28 - ELTE Online Csapat

Az EMMI öt perccel ezelőtt közleményt adott ki a jelenleg folyó hallgatói tiltakozásokról.  “Megértjük, ha a diákok úgy érzik, szeretnék valahogy kifejezni, hogy tartanak a változásoktól, de bízunk abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások értük és nem ellenük vannak…”  A fórumon végül csak részletekben sikerült felolvasni a teljes közleményt. Nem aratott nagy sikert a minisztérium hozzászólása.

Az egyik moderátor így reagált az EMMI-re: “Ebből világosan látszik, hogy vagy teljesen hülyének néznek minket, vagy ők teljesen hülyék. “

17:22 - ELTE Online Csapat

Többen is egyetértettek abban, hogy Hoffmann Rózsa nem elfogadható tárgyalópartner, követelésként fogalmazták meg, hogy a kormány jelöljön ki egy olyan személyt aki számukra, és a hallgatói fórum résztvevői számára is elfogadható. A javaslatot még nem fogadták el.

17:19 - ELTE Online Csapat

A hallgatói fórum résztvevői most a konkrét lépésekben igyekeznek megegyezésre jutni. Felmerült a Lágymányosi, vagy a Petőfi híd elfoglalása is. Még nem dőlt el, hol folytatódik a Fórum, egyetemek neve, az EMMI épülete és a Parlament is szóba került már. Egy felszólaló azt javasolja, hogy inkább a szerdai demonstráció után vonuljon át a tömeg egy kiválasztott helyszínre.

17:15 - ELTE Online Csapat

Most két újabb javaslat érkezett az ötödik pontra:  az átfogó reformnak biztosítani kell a társadalmi igazságosság jegyében, hogy az alsóbb osztályokba született gyermekeknek is legyen lehetősége a felsőoktatásban tanulni. A második javaslatban a felszólalók azt fogalmazták meg, hogy ennek idővel át kell alakulnia a versenyszellem jegyében.

A résztvevők elfogadták ötödik pontnak az első javaslatot.

17:13 - ELTE Online Csapat

A fórumon eddig négy pontot fogadtak el. Ezek a következők:

  1. A keretszámok visszaállítása a 2011-es szintre
  2. A forráskivonás leállítása, és az elvonások kompenzálása
  3. A hallgatói szerződés eltörlése
  4. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát

16:59 - ELTE Online Csapat

“A következő pont nagyon egyértelmű: töröljék el a hallgatói szerződést.” Az összegyűlt tömeg hangos üdvrivalgással fogadta a bejelentett javaslatot.

16:51 - ELTE Online Csapat

A Hallgatói Fórum résztvevői elfogadták azt a javaslatot, miszerint a keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre.

16:42 - ELTE Online Csapat

Most, a felszólalók után, a résztvevők közül bárki tehet megoldási javaslatot, és elmondhatja a véleményét a Hallgatói Fórumon.

16:39 - ELTE Online Csapat

” Ilyen körülmények közt nem akarunk ebben az országban élni. Honfitársaink tömegei hagyják el az országot, és milliói szegényednek el.”

16:38 - ELTE Online Csapat

A HÖOK felvette a kapcsolatot Magyar Rektori Konferenciával, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével, valamint a Hallgatói Hálózattal, mely mutatja, hogy széleskörű az összefogás a hallgatói érdekek megvédéséért.

16:35 - ELTE Online Csapat

A fórumon felszólalók úgy fogalmaztak, ezek a döntések mindenféle társadalmi egyeztetést nélkülöznek, és egyaránt sújtják a pedagógusokat, a diákokat, hallgatókat, oktatókat, egyszóval gyakorlatilag mindenkit.

16:34 - ELTE Online Csapat

“Aki azt hiszi, hogy a kormány döntései nincsenek már most hatással a középiskolásokra, az téved. “

16:33 - ELTE Online Csapat

“2013-ban mindössze tízezer hallgató kezdheti meg tanulmányait államilag finanszírozott helyeken. Ezzel a jelentkezők 80%-át fosztják meg ettől a lehetőségtől”

16:31 - ELTE Online Csapat

Korábban a fórum résztvevői azt követelték a kormánytól, hogy a keretszámokat legalább egy évvel a felvételi előtt tegyék nyilvánossá.

16:27 - ELTE Online Csapat

A fórum résztvevői szerint a keretszámcsökkentés és a hallgatói szerződés együttesen nem elfogadható.

16:23 - ELTE Online Csapat

“Maradunk addig, amíg ki nem találjuk, hogyan szerezzük vissza a jövőnket.”

16:21 - ELTE Online Csapat

Az egész Fórum megtapsolta azokat a szegedi egyetemistákat, akik a mai nap folyamán elfoglaltak egy kormányhivatalt.

16:18 - ELTE Online Csapat

“Tiltakozásainkat addig nem fogjuk abbahagyni, amíg a kormány nem hallgat meg minket és nem teljesítik a követeléseinket.”

16:17 - ELTE Online Csapat

“Autonóm, politikától független felsőoktatást akarunk, hogy ne a kormányzat kézivezérelt intézményei legyenek az egyetemek. “

16:13 - ELTE Online Csapat

Bejelentették a szerdai hallgatói demonstrációt, amire minden hallgatót, gimnazistát, szülőt, tanárt, mindenkit várnak szeretettel, akit érdekel a felsőoktatás jövője.

16:11 - ELTE Online Csapat

Már tele van a terem és a karzat is. Lassan kezdődnek az események.

16:04 - ELTE Online Csapat

Ma délután már biztosították a helyszínt, most pedig perceken belül kezdődik a Hallgatói Fórum az ELTE Lágymányosi Campusán.