Súlyos tudományeitkai vétség

Háromtagú bizottság állapította meg, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 1992-es szociológiai szakdolgozata jelentős részben megegyezik szakdolgozatának konzulense, Molnár Attila Károly írásaival.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes párhuzamosan végezte a Pázmány Péter Hittudományi Akadémiát, ahol teológusi diplomát szerzett, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia szakát is.

Hvg.hu 2012. november 18-án tett közzé egy cikket, amelyben megírta, hogy jelentős átfedés van a doktori értekezése, illetve későbbi szociológia szakdolgozatával. Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja akkor nem tartotta indokoltnak, hogy tovább foglalkozzon az üggyel.

Később, november 29-én azonban közleményt adott ki, amelyben kijelentette, egy háromtagú bizottság vizsgálja Semjén Zsolt szakdolgozatát. Egy másik, a Hvg.hu-n megjelenő cikkben felvetették, hogy a miniszterelnök-helyettes szakdolgozatának javított, második változata jelentős átfedést mutat a Molnár Attila Károly két tanulmányával is, aki akkori szakdolgozatának konzulense volt. Ezek a feltételezések már az intézmény oktatóinak szakmai hitelességét is érintette, így a közzétett állítások valóságtartalmának tisztázására állította fel a bizottságot a dékán. Molnár Attila Károly még a vizsgálat megkezdésének a napján kijelentette, hogy tanulmánya saját szerzemény.

December 3-án a bizottság megállapította, hogy Semjén Zsolt szakdolgozata “jelentős részben Molnár Attila Károly írásaival egyező, nem szöveghű átvételt tartalmaz” közölte ma péntek délelőtti sajtótájékoztatón Tausz Katalin. Azonban az 1992-ben érvényes tanulmányi és vizsgaszabályzatokban nem találtak a szakdolgozatokkal kapcsolatos részletes útmutatást, se arról, hogy mi történik az ilyen esetekben. A dékán azt nyilatkozta, hogy nincs rá esély hogy hivatalos eljárást folytassanak az ügyben, mivel sem az akkori, sem a jelenleg hatályos jogszabályok nem tartalmazzák mi a teendő, ha az oklevél kiadatását követően derül fény a feltételek megsértésére. Azonban úgy fogalmazott: Semjén Zsolt “súlyos tudományetikai vétséget követett el” és “az erkölcsi kérdések és az erkölcsi vétségek nem avulnak el”.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan Semjén Zsolt nevében közölte, hogy tudomásul veszi a bizottság állásfoglalását és a miniszterelnök-helyettes  “véglegesen és hivatalosan is lezártnak tekinti a témát”.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]