Mikulás napi Külügyi Börze

December 6-án a prospektusok mellé csokimikulást és szaloncukrot kaptak az ösztöndíjvadászok az első Külügyi Börzén.

Mappákkal megrakott asztalok és puffok. Ez a kép fogadott, miután követve a Külügyi Börze feliratokat végre megérkeztem a tett helyszínére. Az egyik standsor országok szerinti bontásban kínálta a különböző egyetemek prospektusait, míg a másik oldalon önkéntes programokról és belföldi mobilitásról lehetett információkat szerezni. A szélső Németország & Ausztria standra került ki a legtöbb mappa, itt is állt meg a legtöbb érdeklődő, de emellett minden célországról lehetett eligazítást kapni. Már az első asztalnál kezembe nyomtak egy Iránytű nevű lapot, mely röviden összefoglalja a főbb ösztöndíjakat, pályázási feltételeket, határidőket, stb.

 „Ezek az információk az interneten is megtalálhatóak – mondta a Fulbright feliratú stand mögött álló srác – a hallgatók mégis jobban szeretik, ha személyesen mondjuk el nekik a hasznos tudnivalókat. Szinte az összes szervező volt már külföldön ösztöndíjjal, így személyes tapasztalataikat is meg tudják osztani az érdeklődőkkel, hiszen egy ösztöndíj nem csak tantárgyakról és kreditekről szól, hanem az életről egy másik országban.”

A nyári egyetemeket hirdető standnál szaloncukrot, a MAVÉ-soknál (Magyar Villamosmérnök- és Informatikus Hallgatók Egyesülete) pedig csokimikulást adtak a prospektusok mellé. Ahhoz képest, hogy ez volt az első Külügyi Börze a szervezők meg voltak elégedve a látogatottsággal.

„Sokkal jobb, mint amire számítottam – mondta egy biológus hallgató a rendezvényt értékelve – itt a szervezők kedvesek és segítőkészek. Sajnos sok börzéről ez nem mondható el.” Majd felmarkolta néhány prospektust meg egy szaloncukrot és csatlakozott a belföldi mobilitás táblánál várakozó barátnőihez.

A hallgatók egy része csak néhány tájékoztató füzetet akart szuvenírként elvinni, de voltak rutinosabb versenyzők is, akiket konkrét pályázatok érdekeltek. A legkedveltebb ösztöndíjnak az Erasmus bizonyult, ez iránt érdeklődtek a legtöbben.

Mészáros Krisztina
ELTE Online 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]