Egyre terjed az új betegség

Befelé tartunk a hidegbe, a télbe. Közeledik a december, és így növekszik egyre jobban egyetemünkön is a megbetegedések száma. Ám van az ELTE-n egy maroknyi csoport, akik még küzdenek ellene.

Ahogy közeledik a karácsony, egyre inkább úgy tűnik, minden erről a három napról szól. Boltok hirdetik a vásárlást, bármerre fordulsz akciókat és jutányos ajánlatokat találsz.Azonban akad a karácsonyi vásárok közt olyan, ami nem esztelen költekezésre sarkall. 24-e előtt érdemes feltenni magunknak a kérdést: az új ajándék feltétlenül jó ajándék?

Az Ökoszeminárium rendezvénysorozat legutóbbi állomása is e köré a kérdés köré szerveződött. A jelszó: „a Karácsony másról is szólhat mint a fogyasztási lázról”. A szervezők arra bíztatnak minket, hogy készítsünk saját kezünkkel ajándékot. Arra, hogy a megunt tárgyaink ne a szekrényben, vagy a szemétdombon végezzék. Amit te kinőttél, abba más belenőtt – ez persze értelmezhető idézőjelben és anélkül egyaránt -.

November 23-án, szerdán a Lágymányosi Campus északi tömbjében folyt a gyűjtés. A Környezettudományi Klub önkéntesei az Ökoszeminárium standja mellett várták a lelkes csere-bere résztvevőket reggel tíz és délután négy óra között. Azok, akik felkeresték őket és leadtak egy-egy tárgyat, kupont kaptak cserébe, amit másnap levásárolhattak. November 24-én 14 és 19 óra között mindazok, akik az északi épület Kémia Portájánál jártak, bizony egy ELTE-s Vörösmarty teret láthattak. A cserekereskedelmen túl, csomagolási tippeket is kaphattunk, sőt különböző kézműves foglalkozások is vártak. Akiknek nem egy unalmas óvodai program jut eszébe a kézműveskedésről, s ezért nem óvakodnak minden ilyen jellegű tevékenységtől, azok karácsonyfadíszt, sör- és edényalátétet, fülbevalót készíthettek a délután folyamán.

Ezúton szeretném üdvözölni a bejárattól érkező fagyos hideg ellenére kitartóan strázsáló önkénteseket. Nekik köszönhetjük a kézműveskedésen kívül azt is, hogy egészen estig körbenézhettünk, például az Eredő alkotóműhely, vagy az Élj kis lábon Ökoszeminárium háza táján.

Akik pedig lemaradtak, de úgy érzik: megjött a kedvük a csere-beréhez, azoknak ajánlom figyelmébe a Bölcsészkaron megrendezésre kerülő Ökoszemináriumot, ahol hasonló programokkal várják az érdeklődőket.

Horváth Bara
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]