Együttműködik a főváros a Műegyetemmel, az ELTE-vel és a HÖOK-kal

Együttműködési megállapodást kötött a fővárosi önkormányzat, a BME, az ELTE és a HÖOK.

A dokumentumot hétfőn a Főpolgármesteri Hivatalban írta alá Tarlós István főpolgármester, dr. Péceli Gábor a BME rektora, dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, valamint Nagy Dávid, a HÖOK elnöke.

Többszörös adósságot tud le az együttműködési megállapodások aláírásával a főváros – emelte ki Tarlós István. A főpolgármester hozzátette, Budapest Közép-Európa oktatási és tudományos központja, „nem függelmi kapcsolat kérdése, hanem belülről fakadó kötelezettség”, hogy a főváros büszkélkedhessen az egyetemeivel, és nem hagyhatja parlagon heverni azok szellemi kapacitását.

Tarlós István emlékeztetett arra, hogy a főváros korábban sok értelmetlen, rossz szerződést kötött, rosszul gazdálkodott, a beruházások előkészítése hiányos volt, „ha már korábban igénybe vették volna az egyetemek tudás- és ismeretanyagát, a város ma előrébb tartana”. A főpolgármester szerint a megállapodások célja, hogy a város büszkélkedjen az egyetemeivel, vigye azok jó hírét, aknázza ki szellemi kapacitásukat. Az együttműködés lehetséges területeként említette a közös konferenciák szervezését, a tudományos turizmus fellendítését.

Messze több mint szimbolikus aktus az együttműködési megállapodás aláírása – mondta dr. Péceli Gábor, a BME rektora, aki szerint ezzel a Műegyetem a főváros háttérintézményévé lépett elő. Hozzátette, a főváros szerteágazó infrastruktúra-fejlesztési és üzemeltetési ügyeiben tud elsősorban segíteni az egyetem, és abban, hogy olyan hallgatókat képezzen, akik a fővárost, az itt élőket szolgálják.

Az ELTE húsz éve keresi a városát, most végre megtalálta – fogalmazott dr. Mezey Barna, az ELTE rektora. Úgy vélte, a város és az egyetem közötti együttműködés egyedülálló értékeket tud teremteni. Mint mondta, több mint száz olyan szakterület van – demográfia, viktimológia, önkormányzati adatfelvétel és –elemzés, zöldterületek kialakítása, városépítészet –, amelyben az egyetem a város rendelkezésére tudja bocsátani innovatív tudását.

Nagy Dávid HÖOK-elnök azt emelte ki, hogy a hallgatókkal kötött ilyen megállapodásra még nem akadt példa, annak segítségével Budapest valódi európai egyetemi várossá válhat.

Kérdésre válaszolva Tarlós István hozzátette, a HÖOK-kal folytatott konzultációk témája volt egy olyan hallgatói kártya bevezetése, amely múzeumok és fürdők igénybe vételére jogosítana, valamint a város különböző területein internet-központok kialakítása. Szeneczey Balázs, a Főpolgármesteri Iroda vezetője szerint a következő két-három hónapban dolgozhatják ki a konkrétumokat tartalmazó akciótervet, amelynek az is része lehet, hogy a budapesti egyetemek sport vagy szakmai rendezvényeken mérjék össze tudásukat.

 

Fotók: Majtényi Mihály

Szöveg: Schmidt Gábor

forrás: Budapest Portál

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]