Szabályzatot módosított a HÖK

Március 10-én közkapcsolati alelnökkel bővült az EHÖK, módosították a gazdálodás rendjét, a gólyatáborok és az Eötvös bál szervezési gyakorlatát. Két poszton is személyi változás történt.

Csütörtökön az EHÖK megtartotta 2011 első küldöttgyűlését a Bárczin. A küldöttgyűlés egy 40 fős testület, mely minden ELTE-s hallgatót képvisel, és évente 3-4 alkalommal hívnak össze.

A karok képviselői ellenszavazat nélkül elfogadták Kalina Gergelynek, az EHÖK elnökének és csapatának beszámolóját.

A március 10-i ülésen Kalina Gergely köszöntötte a küldötteket. Külön kiemelte, és sikeres, eredményes munkát kívánt Kovács Anna Sárának (TÁTK HÖK), Dukán András Ferencnek (TTK HÖK) és Földvári Krisztiánnak (ÁJK HÖK), akik első elnöki ciklusukat kezdik, és az újrázó Varsányi Viktóriának (TÓK HÖK), aki ismét megnyerte a hallgatók bizalmát. A küldöttgyűlést megtisztelte jelenlétével a HÖOK ELTE-s elnökségi tagja, Pálffy Dorottya és Nemes László, a HÖOK Budapesti Regionális Szövetség (BRSZ) alelnöke, egyben BTK HÖK elnök.

Az elnökség eredményei között szerepelt az e-szoctám részleges bevezetése, a második Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának kimagasló sikere, a West Balkán-i tragédia óta keletkezett rendezvényszervezési nehézségek áthidalása és a közbeszerzési változások hatékony kezelése.

Az Ellenőrző Bizottság tanulmányi kötelezettségeik miatt leköszönő két tagja helyére Tasi Annát (PPK) és Baczkó Norbertet (ÁJK) választották.

A hamarosan megváltozó felsőoktatási törvény ősszel teljesen új alapszabály kidolgozására kötelezi majd a hallgatói érdekképviseletet, de az ELTE EHÖK már most több égető kérdést kezelt a jelenlegi szabályzat korrekcióival. Bele foglaltatott például Mezey rektor úr javaslatára a Hallgatói Önkormányzatok aktív szerepvállalása a középiskolákkal folytatott kommunikációban, illetve határozat született Sajtó- és Kommunikációs Bizottság kialakításáról, amelynek első lépése a kommunikációs referens alelnöki szintre emelése közkapcsolati alelnök címen. E terület az egyetem és a HÖK számára is stratégiai fontosságú, és ezért a közkapcsolati és kommunikációs rektorhelyettes feladatait hallgatói szintre is átemelték. Módosítások által szigorították a HÖK gazdálkodási rendjét, és bővült az Ellenőrző Bizottság feladatköre.

A felsőoktatás számára ebben a kihívásokkal teli időszakban az ELTE hallgatói a módosításokkal és újításokkal mind azt a példát mutatják, hogy a hallgatói érdekképviselet működhet tisztességesen és hatékonyan.

 

Neuberger Eszter és Romlaki D. Alíz
ELTE Online