Kollégium a kertvárosban

Budapest zöldövezetében, a XIV. kerületben található az ELTE Vezér úti Kollégiuma, ahol megkaphatod a tanuláshoz szükséges nyugalmat, de a jó közösségi életet sem kell hiányolnod.

Megközelítés:

A kollégiumból az Egyetem pesti karai 30 perc alatt elérhetőek, de a budai karokra is el lehet jutni kevesebb mint egy óra alatt. Az épület előtt áll meg a 82-es troli, amelynek vonalán alacsony padlós járatok is közlekednek, de az M2-es metró is könnyen megközelíthető. Mivel kollégista lévén fontos számunkra a pályaudvarok megközelíthetősége, így jó tudni, hogy a 80-as trolival a Keleti pályaudvar és a Stadionok átszállás nélkül elérhető, a Déli pályaudvar az M2-es metrónak hála 30-40 percre, míg Zugló vasútállomás 20 percre van. Átszállással a Népliget buszpályaudvar is fél óra. Ha kedveled az éjszakai életet, akkor sem kell aggódnod a közeledés miatt, a 907-es éjszakai busz megállója öt perce van a kolitól.

Szobák:

A kollégium épülete 1992-ig munkásszállóként üzemelt, falait 1993 ősze óta töltik meg élettel az egyetemisták. A jelenleg 353 férőhelyes épületben, szintenként egy darab kétszemélyes, tizenegy darab háromszemélyes és két darab négyszemélyes szoba található. A szobákhoz előtér tartozik saját mosdóval, emellett természetesen tartalmazzák az alapfelszereltségnek megfelelő tartozékokat (ágy, íróasztal, szék, szekrény, polcok), de ezen túl engedélykérés után szabadon festheted/tapétázhatod a szobát. Ha a gólyatáborban megtaláltad kikkel szeretnél együtt lakni, lehetőséged van ezt előre jelezni.

Élet a szinteken:

Szintenként található konyha, ahová 2012-ben vásároltak új tűzhelyeket, de van vízforraló és mikró is, illetve hűtőszoba zárható hűtőkkel. Szintén minden emeleten található társalgó, ami a közösségi élet egyik legfőbb színtere, egy-egy szuper LCD tévével felszerelve. A vizesblokkok néhány éve estek át egy nagyobb felújításon, de minden évben kapnak egy frissítő festést is (tavaly ezt a lakók önkéntes munka keretében valósították meg). Bár a fürdő koedukált, minden ajtó zárható, így ebből még nem adódott probléma. Biztosított a mosás is zsetonnal működtethető mosógépekkel, illetve két centrifuga is a lakók rendelkezésére áll, a szinteken pedig lehetőség van teregetésre.

Szolgáltatások, sportolási lehetőségek és tanfolyamok:

Mivel egy egyetemista számára nem élet az élet internet nélkül, itt ezzel sem lesz problémád. Az épületben van Wi-Fi elérhetőség, de a szobákban hálózati kábellel is netezhetsz. Ha nem rendelkezel saját számítógéppel, választhatod a kollégium géptermét, ahol nyolc fő gépezhet egyszerre. Mindemellett lehet fénymásolni, nyomtatni, szkennelni, de lehetőség van laminálásra és gyorsfűzésre is. A tanulni vágyók választhatják a tanulószobát is, ahol egyszerre tizenhatan férnek el, illetve segítségükre lehet a kollégium könyvtára. A kollégiumban található még rekreációs szoba (masszázsággyal!) és oktatási szoba is. A zeneszeretők a kollégium zongoráját is használhatják. Az udvaron található tűzrakóhely (szalonnasütési, bográcsozási és grillezési lehetőséggel), és kerékpártárolók, ahol a saját kerékpárodat biztonságban tudhatod, de akár a kollégium bicajait is használhatod.

A sportolni vágyókat foci- és kosárpálya, konditerem várja. A Vezér Hallgatói Egyesület szervezésében hetente rendeznek különböző foglalkozásokat, így ebben a tanévben volt ingyenes jóga, zumba, kondicionáló torna, pilates, kosár- és ping-pong foglalkozás, valamint kedvezményes tánctanfolyam is. Ezek a foglalkozások a kollégium földszinti nagytermében zajlanak, ahol található egy pingpong- és két csocsóasztal is. Ha a szabadba vágysz és a futást részesíted előnyben, számodra tökéletes hely a kolitól öt percre található Rákos-patak, melynek mentén kerékpárutat is kialakítottak. A koliban kölcsönözhető tollas- és teniszfelszerelés, sakk is.

A kollégiumban tanfolyamokon is részt vehetnek az itt lakók, idén például kedvezményesen tanulhattunk nyelveket. A kezdő és haladó angol mellett indult kezdő spanyol, orosz, francia és japán csoport is.

Kapcsolódj ki helyben:

A Vezér Úti Kollégiumi Diákbizottságnak és a Vezér Hallgatói Egyesületnek köszönhetően, több, mára hagyományossá vált program várja az itt lakókat. Már a tanév kezdetén megrendezésre kerül a Rókaavató, ahol az újonnan beköltözöttek mérhetik össze tudásukat, majd egy jó bulival zárhatják az estét. Minden évben van Halloween Party, Mikulás napi forraltborozás, Farsangi Buli, de a legjobban várt esemény a Vezér Napok, ami egy háromnapos rendezvénysorozat. Van ott minden jó: sportversenyek, kulturális állomások, szintek közötti sorverseny, érdekes riportok (itt találkozhattunk például Kiss Gergő olimpiai bajnok vízilabdázónkkal) és buli minden este! Emellett év közben többször is van tea-és palacsintaház, közös bográcsozás, filmklub, szerepjáték műhely, sport- és játékos versenyek, társasjátékest, tudományos előadások, kivetített focimeccsek, közös kirándulás. A kollégiumban színjátszó kör is működik, de más kollégiumi színjátszók is gyakran előadnak nálunk.

Környezettudatosan élünk:

Az ELTE Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért önkéntes intézményi fenntarthatósági program keretében fenntarthatósági munkacsoportok segítségével a kollégium egész területén szelektíven gyűjtjük a hulladékot, így szintenként található külön tároló a papír-, műanyag-, üveg-, fém- és veszélyes hulladéknak, minden szinten van komposzt- és olajgyűjtő, az udvaron pedig nem csak a konyhai hulladék, de a kerti zöld hulladék helyben történő hasznosítására is lehetőség van.  A kollégiumban 2013 októbere óta már szelektíven történik a cigarettacsikkek gyűjtése is. Van hulladék-újrahasznosító műhely is, így aki egy kis kreativitásra vágyik, nem kell messzire mennie.

Mi van a közelben:

Számomra nagyon fontos volt, hogy tudjam, mit hol találok a közelben, ha gyorsan szükségem van valamire a boltból az éjszaka közepén vagy épp orvoshoz kell mennem, így néhány hasznos infó a környékről: ha bevásárolni szeretnél gyalog öt percre Spar, illetve éjjel-nappali CBA található. Ha nagyobb bevásárlást tervezel, BKV-val negyed óra alatt eljuthatsz a közeli TESCO-ba. Tömegközlekedéssel kevesebb mint tíz perc az Örs Vezér tere, ahol található egy svéd lakberendezési áruház, ami nekünk, kollégistáknak az elérhető áru hot-dog és meleg étel kínálata miatt fontos. Itt van a Sugár és az Árkád, ahol minden megtalálható, ami ma egy plázában előfordulhat. Az Örsön lévő Rendelőintézetben ellátják a kollégistákat is, de a közelben van gyógyszertár, posta, lottózó és persze kocsmák is. 🙂

Lakóink véleménye:

„Nagyon pozitívan csalódtam a kollégiummal kapcsolatban, mivel én nem szerettem volna kollégista lenni. Viszont egy hónap után nagyon megszerettem az itteni életet, idén csak ezt a kolit jelöltem meg. A szintünkön nagyon jó társaság van, sokat beszélgetünk, bulizunk együtt, sok új barátot találtam. A kollégium jó helyen van, mivel az edzőterem, ahova járok kb. húsz percre található, az egyetemre is beérek kb. 35-40 perc alatt. A nagyteremben rendezett bulikat nagyon élvezem, bár nem szoktak sokan lemenni, de aki jól akarja érezni magát, az megteheti. Aki sokat szeretne tanulni az is megtalálja itt a helyét, mivel alapvetően csendes a kollégium, a nyugodt körülmények biztosítottak. Összességében nagyon szeretek itt élni, mindenkinek csak ajánlani tudom.” (Robin, PPK)

„Én véletlenül kerültem ebbe a koliba, ugyanis elsősként nem jelöltem meg, de azóta mindig az első helyen szerepel a kollégiumi felvételi során. Nagyon szeretek itt lakni, mert a szinten jó a közösségi élet és a szobatársammal is jól kijövök. A konyhákban kiváló lehetőség van sütésre, főzésre és nagyon jó dolognak tartom, hogy a kollégiumban szelektív hulladékgyűjtés folyik.” (Ágnes, TTK)

„Ifjúságom legszebb éveit köszönhetem ennek a kollégiumnak. Nagyszerű barátokat szereztem a színvonalas rendezvényeken és persze a szürkének csúfolt hétköznapokon is. Olyan érzéseket és hangulatokat ismertem meg ebben az épületben, amelyek – jól tudom – már többé sosem fognak meglepni. Ezt nem lehet a nyelv szegényes eszközeivel visszaadni. Egyszerűen ide kell költöznöd, és személyesen is meg kell tapasztalnod, hogy igazam van.” (Bence, BTK)

Ha Budapest kertvárosi övezetében szeretnél lakni, ahol madárcsicsergésre ébredhetsz, mégis gyorsan eljutsz a nyüzsgő belvárosba, akkor az  ELTE Vezér úti Kollégium az ideális a számodra! Címe: 1141, Budapest, Vezér utca 112.

Fotók: Kelemen Ádám

[keretes]A többi ELTE-s kollégiumról itt olvashatsz:

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]