Kollégium a város szélén

Ezer, többségében ELTE-s hallgatónak ad otthont tanulmányaik ideje alatt az ELTE Nagytétényi úti Kollégiuma, amely a XXII. kerületben, a belváros zajától távol helyezkedik el.

A kollégium régebben munkásszállóként üzemelt, 1989-től kezdve fogad hallgatókat is. Kezdetben az oktatási kormányzat csak helyeket bérelt az akkori üzemeltetőtől, de 1992-től már az épület mind a húsz emelete a kollégisták rendelkezésére állt. 1997-ben a kormányzat fel akarta mondani a bérleményt anyagi problémákra hivatkozva, de hála a kollégisták erőteljes fellépésének, a vezetés mégis a szálló felvásárlása mellett döntött, és az épületegyüttest az ELTE kezelésébe adta. „Ma a NUK-ban lakó hallgatók száma megközelíti az ezret, amelyből nagyjából 700 az ELTE, 200 a BME, 100 pedig az Óbudai Egyetem diákja – mondta el Zámbó Anita, a NUK diákbizottságának volt elnöke –, a kollégium pedig folyamatosan fejlődik 1997 óta, hogy minél otthonosabb környezetet tudjon nyújtani az itt lakók számára. Jelenleg a tervek között szerepel a konyhák, illetve a vizesblokkok felújítása.”

A NUK három épületből áll, a két főépületben (az „A” és „B” épületekben) laknak a kollégisták, többnyire négy fős, átlagos felszereltségű szobákban. A szobák kisebb része három fős. Minden lakóra jut az ágy mellett egy asztal, egy szék, egy-két polc, egy kis falilámpa, illetve egy közös mosdókagyló és felette egy tükör. A szobákban van vezetékes és vezeték nélküli, 100 Mbps sebességű internet-hozzáférés is. Szintenként található egy-egy konyha, a férfi és női mosdók-zuhanyzók és két közösségi helyiség, amelyből az egyik általában tanulóhelyiségként funkcionál.
A „C” épületben van a könyvtár, a büfé, a klimatizált tanulószoba, illetve két további közösségi helyiség, amely nagyobb összejöveteleknek, programoknak ad helyet.

A kollégiumnak van egy konditerme is, ahol hetente tartanak aerobik- és kardioedzéseket. A diákok igénybe vehetik a közeli uszoda szolgáltatásait is a kollégium bérleteinek segítségével. Az udvaron van egy focipálya, emellett a szomszédos középiskola kosárpályáját is használhatják a lakók. Lehet pingpongozni, csocsózni, biliárdozni, az udvaron pedig van bográcsozási és grillezési lehetőség is.

A NUK megközelíthető napközben a 114, 138, 150, 213, 214, 33, éjjel pedig a 973 és 941-es buszokkal (a Lépcsős utcánál kell leszállni), és pár lépésre, az utca túloldalán található a Campona bevásárlóközpont, ahol a bevásárlás mellett szórakozási lehetőségek, mozi és éttermek is rendelkezésre állnak. A Campona melletti Budatétény vasúti megállónak köszönhetően a kollégium vonattal is elérhető.

Több kört is szerveznek a kollégium lakói – ilyen például a társasjáték kör, az IHFS (Internet Hálózatért Felelős Stúdió), a Műhely, a számítástechnikai labor, az EKSZ TTNY vagy a Lime-kör. Évente több alkalommal nagyobb bulit tartanak a büfében (évnyitó-gólyaavató, halloween, Mikulás, szilveszter, farsang), közülük is kiemelkedő a TTNY Napok. Ezen a többnapos  rendezvényen csapatok mérik össze tudásukat és ügyességüket különböző kulturális és sportvetélkedőkön, illetve esténként különböző stílusokat felvonultató zenés-táncos bulikon vezetik le még megmaradt energiájukat.

A NUK-ról a kollégium honlapján vagy a KolHÖK oldalán találhattok bővebb információt.

Képek: Vörös Tamás

[keretes]A többi ELTE-s kollégiumról itt olvashatsz:

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]