BL-legendák a BEAC-on

Azt csak remélni tudjuk, hogy Te is hallottál már a Bajnokok Ligájáról. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a Bölcsész Liga meccseit hétről hétre követed és a pálya mellől buzdítod kedvenc csapatodat…

Hogy mit is jelent sokunknak ez bajnokság, arról Szongoth Mátyással, a Bölcsész Liga szervezőjével, egyben a HajCsatok csapatkapitányával beszélgettem…

Azok számára, akik még mindig nem ismernék, röviden elmondanád, mi zajlik az ELTE műfüves pályáin szombatonként?

AZ ELTE BTK hallgatóiból, volt hallgatóiból és külsősökből összeálló csapatok mérik össze tudásukat hétről hétre. Ez közel háromszáz játékost jelent a két ligából. Nagy változás állt be tavasszal az ELTE valamennyi bajnokságának életében azzal, hogy sikerült tető alá hozni a Telekommal a főszponzori szerződést. Ez amellett, hogy mindent rózsaszínbe váltott, nagy anyagi támogatással is jár, amit a csapatok majd jövőre fognak csak igazán érezni.

Hogyan és mikor találkoztál először a ligával? 

2009-ben teljesen véletlenül, még a gólyatáborban találkoztam először Árendás Tamással és Simon Gáborral egy egymás elleni, másnapűző foci alkalmával. Ott ajánlották nekem és pár társamnak, hogy gyorsan álljunk össze és indítsunk egy csapatot a pár hét múlva startoló Bölcsész Ligában. Sajnos ezt lekéstük és csak a Téli Bajnokságra tudtam összeszedni a csapatot, majd ezt követően 2010 tavaszán már mi is csatlakoztunk a Bölcsész Liga tavaszi szezonjába. Az előző szervező, Simon Gábor (a BEAC ügyvezető igazgatója – a szerk.) pedig 2012 nyarán már azzal keresett fel, hogy vállalnám-e a bajnokság szervezését. Azonnal igent mondtam.

Ha három dolgot kellene megnevezned, hogy mit jelent neked ez az egész, mi volna az a három?

Mivel azóta imádok focizni, hogy lábra álltam, számomra egyértelmű, hogy maga a futballélmény áll az első helyen, amivel szombatról szombatra gazdagodom. Nem tudom nem megemlíteni azt a társaságot, ami kialakult a két ligában. Az együttesek megnézik egymás meccseit, érdeklődnek a többiek eredményei, hogyléte felől, igazi barátságok is szövődtek csapatok és játékosok között. Sokkal személyesebb az egész légkör, mint a többi bajnokságban, ahol játszottam, játszom. A harmadik helyre tenném magát a munka részét. Van vele vesződés rendesen, de értékes tapasztalatokat szereztem abban, hogy hogyan kell megtervezni és levezetni egy komolyabb bajnokságot.

Az általad elmondottak alapján a hangulatra alighanem sosem lehet panasz. Egyetértesz azzal, hogy sok együttesnek ez a bajnokság már többet jelent egy egyszerű tornánál? 

Egyetértek. Van pár egészen régóta együtt játszó csapat, mint például a Bozsik, akik több mint tíz(!) éve kergetik már a labdát a bajnokságban, vagy ott van a Tao Te Kings, az „örökös gólkirály” Muhi András vezérletével. De nyugodtan meg lehet említeni a Lafayette –KUKás(z)ok – Kofola triót is a B-ligából, akik szintén nem mostanában jelentkeztek először a bajnokságba. A csapatok közti barátság és az azon alapuló versengés sem ritka: erre talán a legjobb példa a Kozelitó Tél – HajCsatok páros, akik minden évben versenyt futnak egymással. Eddig mindig a Kozelitó Tél jött ki jobban a versenyből, idén lehet a nagy fordulat…

Ajánlanád-e a családoknak, hogy kilátogassanak egy-egy meccsre? 

Természetesen! Itt nincs regisztráció, ahogyan kamerák sincsenek, a biztonságiakat pedig a két játékvezető képviseli. Van viszont igényes futball, békésen söröző, egymást ugrató csapatok és négy szép pad!

Hogyan áll most a bajnokság, szerinted ki lesz a befutó?

Az A-ligában a Zsuga Bonito – Polszki páros emelkedik ki a mezőnyből: előbbi magas szintű technikai tudása, utóbbi pedig lelkesedése és méltán híres kontrajátéka miatt. Amennyiben a Hazafias Népfront összeáll, és még utoljára odateszi magát a felsőházban, akkor ebbe a párharcba még ők is beleszólhatnak. A Polszkit most nagy sérüléshullám sújtja, ezért inkább a Zsugát mondanám befutónak. A B-ligában szerintem a MÁSZ FC – Kozelitó Tél – HajCsatok trió közül fog kikerülni a győztes.

Van-e esély arra, hogy a Bajnokok Ligájából is fel lehessen jutni a Bölcsészbe?

Folynak az egyeztetések az UEFA-val. Michel Platini nagyon ragaszkodik, hogy az előző év BL-elődöntőjébe jutott négy csapata automatikusan kvalifikálja magát a következő évi Bölcsész Liga B-ligájába. Egyelőre ott tartanak a tárgyalások, hogy a Bajnokok Ligája győztesének osztályozót kell játszania a B-liga utolsó helyezettjével, ebben az esetben, ha augusztusban a Bogdánfy utca felé vet minket a sors, könnyen Balefuthatunk olyan ismeretlen játékosokba, mint Sergio Ramos vagy Cristiano Ronaldo.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]