Csatlakozz ELTE-s műhelyekhez!

Folytatódik az ELTE-s műhelyeket bemutató sorozatunk. Bemutatkozik a jogi kar Politológus Műhelye, valamint a PPK-s kutatásokat folytató műhelyekből szemezgettünk.

A Politológus Műhelyről már biztosan hallottak a jogi kar hallgatói. A műhely 2003-ban alakult, a jelenlegi alelnök, Tóth Réka kezdeményezésével. A tagok felismerték, hogy az egyetemi képzésből a gyakorlati tudás szinte teljesen hiányzik,és ezt az űrt igyekeznek tevékenységükkel betölteni előadásokkal, konferenciákkal, tréningekkel és belső képzésekkel.

Legnagyobb sikerüknek az ÁJK HÖK Politológiai Bizottságával közösen szervezett választási konferenciát tartják. Hosszú idő óta ez volt az első, politológus hallgatók által szervezett konferencia. A kerekasztal-beszélgetésben olyan ismert személyiségek vettek részt, mint Borókai Gábor ( főszerkesztő, Heti Válasz), Lánczi Tamás (politikai elemző, Századvég), Magyar Kornélia (Magyar Prograsszív Intézet vezetője) vagy Mráz Ágoston (szakmai vezető, Nézőpont Intézet ). Rendszeresen szerveznek vitaindító beszélgetéseket, meghívott vendégeik voltak Kálmán Olga, Strumpf András és Bombera Krisztina is.

A műhely tagjainak száma 2014 novembere óta folyamatosan nő, és továbbra is várják a lelkes jelentkezőket. Elsősorban olyan fiatalokat keresnek, akik az átlagnál jobban érdeklődnek a politika és a közélet eseményei iránt, valamint jó szervezési készséggel és tudásvággyal rendelkeznek.

A Politológus Műhely a jövőben szeretné más egyetemekre is kiterjeszteni munkáját. Szeretnének minél több hallgatót bevonni és felpezsdíteni a szakmai közéletet.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a műhely, tovább tájékozódhatsz a honlapjukon és a Facebook oldalukon.

 

A Pedagógia és Pszichológiai Kar számos műhelye foglalkozik kutatással. A Neveléstudományi Intézeten belül működik a “KOMP” névre keresztelt kutatás, ami oktatók és hallgatók számára is kutatási lehetőséget biztosít. A neveléskutatási asszisztens szakirányos hallgatóknak elindított vizsgálat már az egész intézetet érintő kutatássá fejlődött. Lényege, hogy az Országos Kompetenciamérés eredményei alapján elemzik a közoktatás pedagógiai hozzáadott értékeit. A cél, hogy átfogó képet kapjanak a pedagógusok és az intézmények tulajdonságairól, és ezek alapján legyenek képesek a pedagógiai hozzáadott érték növelésére.

Felsőoktatás-menedzsment Műhely

Az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetben több párhuzamos kutatás is folyik. Az intézet fő kutatási területe a sport-pszichológiai laboratóriumban zajlik, a szabadidős és sporttevékenységek pszichés, élettani és teljesítményjellegű összetevőit vizsgálják. Felmérik a sportszakos hallgatók állapotát az említett szempontok alapján, majd tanulmányaik végéhez közeledve megismétlik a felmérést.

A Pszichológiai Intézeten belül működő Affektív Pszichológiai Tanszék Intuitív Döntések Laborában izgalmas kísérletekben lehet részt venni. A téves döntéshozás mérésével a téves döntések vizsgálatára nyílik lehetőség, valamint hogy ezeket felismerve hogyan tudunk sikeresebben boldogulni az üzleti és a mindennapi életben. A labor kifejlesztett egy tréninget, aminek célja, hogy a résztvevők a későbbiekben minél kevesebb rossz döntést hozzanak. A kutatás jelenleg a tesztelési fázisban tart.

Hedonométeres vizsgálatok is folynak a laborban, ami az átélt emlékek kutatásában segít. Az elméleti háttér szerint az emberek a pozitív és negatív emlékeikre máshogyan emlékeznek, de egy érzelmi görbe alapján kiszámítható, mire fognak emlékezni az átéltekből. A vizsgálattal a döntéshozási mechanizmust szeretnék átfogóbban feltérképezni és az élmények alakítását szeretnék tudatos tevékenységgé alakítani.

Az egyik legérdekesebb vizsgálatuk talán a hülyeség pszichológiája névre hallgató kutatás. Arra keresik a választ, hogyan lehetséges az, hogy magas intelligenciaszintű emberek irracionális döntéseket hoznak és butaságokat csinálnak. Az mára bebizonyosodott, hogy az okos emberek hülye döntésein nem kell meglepődni, ez is az emberi viselkedés része. A kutatás arra szeretne választ kapni, pszichológiailag hogyan lehet ezeket a helyzeteket leírni.

A labor munkájába a kar hallgatói kis- és nagyműhelymunkaként, TDK kutatással vagy a mentorship program keretein belül vehetnek részt. További információk az Affektív Pszichológiai Tanszék Intuitív Döntések Laborának honlapján.

A Felsőoktatás-menedzsment Műhely 2008 óta létezik a PPK Felsőoktatás-menedzsment Intézeti Központjában. A műhely havi rendszerességgel szervez a témához kapcsolódó rendezvényeket: ezek olyan beszélgetések szoktak lenni, ahol a meghívott vendégek egy konkrét terület vezetésével, menedzselésével foglalkoznak. Találkoztak itt már szakkollégiumi igazgatók, hallgatói önkormányzatok elnökei, doktori iskolák képviselői és pedagógiai innovációs projektek résztvevői is. Ez a műhely nem kutatási lehetőséget ad a hallgatóknak, inkább a felsővezetésssel, különböző szervezetek és intézmények vezetésével kapcsolatos tendenciák, feladatok, nehézségek megismerésére remek lehetőség.

A műhelyről és aktuális rendezvényeikről még több információt találhattok a honlapjukon vagy Facebook oldalukon.

képek: Politológus Műhely facebook, Felsőoktatás-menedzsment Műhely facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]