A nyugalom kollégiuma

A Fehérvári út szomszédságában, kiváló közlekedésű, de mégis csendes kertövezetben helyezkedik el az ELTE Nándorfejérvári úti Kollégiuma, amely az Egyetem bármely karról érkező hallgatója számára nyitva áll.

Az NFK száz főjével nemcsak a legkisebb, de az ELTE legfiatalabb kollégiuma is: a korábban diákszállóként üzemelt épület 2004-ben, egy felújítás után vált az ELTE kollégiumává, amely jelenleg otthont ad a Bolyai Kollégium, az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium és az Illyés Sándor Szakkollégium kollégistáinak is.

Az NFK a XI. kerületben, két forgalmas út, a Fehérvári út és a Szerémi út közötti kis mellékutcában, csendes, kertvárosi környezetben, mégis az Egyetemtől elérhető távolságra található. A lágymányosi karok épületei gyalog 20-25 percre vannak, a 47-es villamossal pedig a BTK és az ÁJK is közvetlenül elérhető. Éjszaka a 973-as busz összeköti a kollégiumot a belvárossal. Bevásárlásra lehetőséget nyújt a közeli Spar és az Újbuda Center éjjel-nappal nyitva tartó Tescója – emellett több gyorsétterem és menza is található a környéken kedvező árakon.

Az NFK-ba a szakkollégiumok egyéni felvételi rendszerétől eltérően szociális pontrendszer alapján történő elbírálás során lehet felvételt nyerni.

„A kis létszám miatt mi nem tartunk a szó klasszikus értelmében vett kollégiumi napokat, de hagyományos rendezvényeink között megtalálható a gólyaavató, karácsonyi vacsora, farsangi buli és tavaszi kerti parti, amelyek mindig remek hangulatban telnek. Emellett rendszeres programokkal (filmklub, palacsintaest, ismeretterjesztő előadások, kirándulások) is színesítjük a hétköznapokat” – mondta el Szabó Viktor, a kollégium diákbizottságának elnöke.

Aki tehát hangos kolibulikra és folyamatos nyüzsgésre vágyik, annak csalódnia kell, de cserébe a csendes kertvárosi környezet és a 3+3 fős lakóegységenként kialakított tanulóhelyiségek kiváló lehetőséget biztosítanak a nyugodt pihenésre és tanulásra.

A kollégiumban akadálymentesített szobák és vizesblokk is található, illetve szintenként egy konyha és étkező, tűzhellyel, mosogatóval, vízforralóval, hűtővel. A lakók igénybe vehetik a mosókonyha szolgáltatásait is, illetve a mágneses belépőkártyával működő biciklitárolót. A tanulás megkönnyítésére nyomtatásra és szkennelésre is van lehetőség.

Aki sportolásra vágyik, a helyben megtalálható konditerem, ping-pongasztal és focipálya kipróbálása mellett érdemes ellátogatnia a közeli Mérnök utcai sporttelepre, a BEAC-ra vagy a Nyéki Imre uszodába, illetve Újbuda zöld szívébe, a Kopaszi-gátra.

„A lakók komfortézetét is igyekszünk folyamatosan növelni – ennek kapcsán a tél folyamán felújításra került a konditermünk, a nyáron pedig a vizesblokkok felújítására és a WiFi-hálózat kiépítésére kerülhet sor” – tette hozzá a DB elnöke.

További információkat az NFK honlapján találhattok.

Fotók: Nagy Ádám Zoltán

[keretes]A többi ELTE-s kollégiumról itt olvashatsz:

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]